Filosofisch Café Utrecht: Waarom de planeet niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden) (afgelast)

16 december 2021, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Grote hal

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Elke derde donderdag van de maand vertellen filosofen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten over hun onderzoek. Van vrije wil tot Stoïcisme en van robotauto’s tot politieke participatie. Na de lezing filosofeer je met elkaar nog even verder. Deze editie spreekt Maarten Boudry zijn visie op hoe we het klimaatprobleem wél aan kunnen pakken. Boudry is wetenschapsfilosoof, schrijver van diverse boeken. Hij publiceert regelmatig voor diverse kranten.

Fossiele brandstoffen waren een fantastische trapladder in de menselijke vooruitgang, maar nu is de tijd gekomen om die trapladder onder onze voeten weg te schoppen. De nevenkwaal van onze vooruitgangsspurt - de opwarming van het klimaat door broeikasgassen - wordt de grootste uitdaging van deze eeuw. We kunnen het probleem oplossen, zoals we ook eerdere ecologische problemen oplosten, maar dan moeten we ideologische dogma's overboord gooien en pragmatisch denken. Door hun verzet tegen daadkrachtige oplossingen, richten klimaatactivisten vaak meer schade aan dan de zogenaamde 'sceptici' die ontkennen dat we een probleem hebben.

In deze lezing deelt Maarten zijn visie op hoe we het klimaatprobleem wél kunnen aanpakken.  Maarten Boudry (°1984) is wetenschapsfilosoof en houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de UGent. Zijn meest recente boeken zijn ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’ (2019) en’ Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten)’ (2019), dat hij samen met Jeroen Hopster schreef. In 2011 verdedigde hij zijn doctoraat ‘Here Be Dragons. Exploring the Hinterland of Science, over pseudowetenschap en randwetenschap’. Hij schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad, De Morgen, De Standaard, Volkskrant, The Independent, Knack en Trouw. Het café wordt georganiseerd door het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht en de Bibliotheek Utrecht.