Filosofisch Café Utrecht: Vrijheid begint binnen (uitverkocht)

17 februari 2022, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Grote hal

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze lezing zal schrijver Désanne van Brederode met name stil staan bij de effecten van het leven in een werkelijkheid die meer en meer is gedigitaliseerd en die een uitkomst lijkt in deze tijden van thuiswerken en gedwongen afzondering. Wie zijn we als we offline zijn?

De lockdowns van de afgelopen jaren confronteren mensen steeds weer met gevoelens van onmacht, hopeloosheid, vrees en eenzaamheid. Opeens blijkt onze samenleving minder maakbaar dan we dachten - wat nog eens wordt versterkt doordat maatregelen ook voor de verantwoordelijke gezagsdragers soms vooral radeloze pogingen lijken om de uitbraak van een nieuwe coronagolf enigszins beheersbaar te houden: zeker is niets.

Zonder het leed te willen bagatelliseren of van een optimistisch gouden randje te voorzien, biedt deze verwarrende tijd ook gelegenheid tot het stellen van vragen waar we eerder misschien gehaast aan voorbij liepen. Is de smartphone echt zo slim, een zegen - of, zoals de naam al zegt, net zo goed een smart? Een reis naar binnen kunnen we nog steeds maken. Sterker, daar is nu meer gelegenheid voor dan ooit.


Foto: Irwan Droog