Filosofisch Café Utrecht: Waarom schurken pech hebben en helden geluk

18 november 2021, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Grote hal

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Elke derde donderdag van de maand vertellen filosofen van Nederlandse en Vlaamse universiteiten over hun onderzoek. Van vrije wil tot Stoïcisme en van robotauto’s tot politieke participatie. Na de lezing filosofeer je met elkaar nog even verder. Deze eerste keer bespreekt Jurriën Hamer, filosoof en auteur van het boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’ de vrije wil.

Heeft de mens een vrije wil? Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: mensen zijn een product van hun genen, geschiedenis en omstandigheden.

Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk.

Jurriën Hamer stelt in zijn presentatie de rol van de vrije wil ter discussie, en legt uit waarom het betwijfelen van de vrije wil radicale implicaties heeft voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

In samenwerking met het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universtiteit Utrecht.