Dok Voor Fotografie Verhalen: Oekraïne

1 april 2023 t/m 16 april 2023 | Bibliotheek Neude | Tijdens openingstijden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een fotoboek daagt uit te kijken, inspireert en biedt nieuwe perspectieven! Dok Voor Fotografie Verhalen: Oekraïne presenteert fotoboeken die je de kracht van beeld doen ervaren. Deze fotoboeken vertellen persoonlijke verhalen over Oekraïne die je niet vaak tegenkomt. In de boeken staan mensen centraal en wat voor invloed de oorlog met Rusland heeft op hun leven.

Karine ging bijvoorbeeld op zoek naar het verhaal van haar Oma Zenja die in 1921 in Oekraïne geboren werd. In de Tweede Wereldoorlog ontmoette ze Henk uit Leerdam. Ze ging met hem mee naar Nederland maar vertelde nooit over vroeger. De stad waar haar oma vandaan komt, is in 2015 verwoest. Karine volgde 10 jaar lang drie gezinnen uit deze stad die net zoals haar oma op de vlucht sloegen.

Katya’s boek gaat over hoe ze haar zus en haar thuis in Loehansk in Oekraïne verloor. Toen Rusland in 2014 haar geboorteregio bezette, kon ze niet meer terug naar huis. Haar zus vluchtte ook naar een veilige plek bij Kiev. Ze overleed aan kanker en werd in de buurt van de hoofdstad begraven. Na de invasie van Rusland in 2022 is de begraafplaats van haar zus gebombardeerd en is ook haar graf verdwenen. Katya verloor haar overleden zus voor de tweede keer.

Elena woont Lviv in het westen van Oekraïne. Het is een mooie middeleeuwse stad die net zoals de Amsterdamse grachten UNESCO werelderfgoed is. Na de invasie in 2022 hebben heel veel mensen in Lviv bijzondere beelden en schilderijen ingepakt en verstopt om ze voor de oorlog te beschermen. Elena heeft dat proces gefotografeerd.

Verhalen
De bibliotheek is een schatkist vol verhalen met ook parels van fotoboeken. Een fotoboek vertelt een verhaal met beelden. FOTODOK en de Bibliotheek Utrecht werken samen om verhalen met bezoekers te delen. We geloven in de kracht van verhalen. Omdat niet iedereen gewend is aan beeldverhalen, helpen we je in de Dok voor Fotografie Verhalen op weg. Iedereen kan fotoboeken lezen!

Speciale fotoboeken krijgen een fijne plek om rustig de foto’s te bekijken. We geven extra informatie over de verhalen.

Op zaterdag 1 en donderdag 6 april komen fotografen naar de bibliotheek om meer over hun werk te vertellen. Op de tweede verdieping op de fotoboekenafdeling kun je nog meer fotoboeken over Oekraïne bekijken. Over deze boeken is extra achtergrondinformatie beschikbaar.
 

Programma


Zaterdag 1 t/m zondag 16 april - Grote hal

Dok voor Fotografie Verhalen is in de Grote hal te bekijken met achtergrondinformatie over drie bijzondere fotoboeken. Op de fotoboekenafdeling op de tweede verdieping vind je nog tien fotoboeken over Oekraïne met extra informatie.

Zaterdag 1 april 15.00-17.00 uur  - Grote hal
Onder leiding van Hannah Pater vertellen fotografen Karine Zenja Versluis en Darina Lyudina over hun persoonlijke band met Oekraïne. Zij exposeren hun foto's in de nissen in de hal en hun fotoboeken liggen ter inzage. Pianiste Kateryna Kurylko verzorgt de muzikale omlijsting. Ze won met haar spel meerdere internationale competities maar moest door de oorlog Oekraine ontvluchten. In Nederland bouwt ze verder aan haar carrière als pianist en pianodocent.

Donderdag 6 april 17.30 - 19.00 - Podium
Onder leiding van Femke Rotteveel vertellen fotografen Elena Subach (via Zoom vanuit Lviv in Oekraïne) en de Utrechtse Ilvy Njiokiktjien over werken in Oekraïne. Ook bekijken we de tentoonstelling Ongoing van Hanna Hrabarska die op de tentoonstellingswand op de 2e etage te zien is. Er zijn snacks voor de bezoekers die aansluitend de FOTODOK Book Talks in TivoliVredenburg willen bezoeken.

Donderdag 6 april 20.00 - 21.30 - TivoliVredenburg
FOTODOK Book Talks onder leiding van Giya Makondo-Wills en Rob Hornstra vertellen Karine Zenja Versluis, Vanessa Winship en Mashid Mohadjerin over hun fotoboeken. De interviews zijn in het engels.

T/m 14 mei - FOTODOK Lange Nieuwstraat 7
Fototentoonstelling Fluister en Schreeuw. Stemmen van Oekraïense fotografes. Daarin kun je nog meer verhalen van Oekraïense fotografes bekijken.

DOK voor Fotografie Verhalen is een programma van FOTODOK en Bibliotheek Utrecht.