Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022 met Beatrice de Graaf

8 oktober 2022, 20:00 t/m 9 oktober 2022, 00:00 | Bibliotheek Neude

Kosten: €15,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De vijfde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis wordt ook gevierd in Bibliotheek Neude. Het thema van deze editie is De Gezichten van Utrecht. Over de vele verschillende gezichten van onze stad: de mensen, de gebouwen en de verhalen die de stad maakten.

Professor Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) draagt ‘Crisis!’ voor, haar essay voor de Maand van de Geschiedenis. Zij legt daarbij de link met de Utrechtse stadsgeschiedenis. Van de Oekraïne-oorlog en de pandemie tot onze eigen woon- en stikstofcrisis, de grote uitdagingen van onze tijd maken ons onzeker en verlammen politici. Maar hoe deden we dit vroeger? Toen waren er ook epidemieën, vluchtelingencrises en natuurrampen, maar dan zonder vaccins, veiligheidsregio’s of deltawerken.

In dit theatercollege laat Beatrice de Graaf zien hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen. Juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties. Waarmee kwamen we de cholerapandemie te boven? Hoe konden uitzichtloze oorlogen leiden tot lange perioden van vrede? En waarom zijn we door eerdere overstromingen nu beter beschermd?

Bezoekers van de Nacht worden ook zelf bevraagd: hoe tolerant zijn we tegenwoordig eigenlijk? Een interactieve tolerantiecarrousel in Bibliotheek Utrecht met filmpjes over historische Utrechters daagt de bezoeker uit hierover na te denken en op te reageren.

  • Lezing van 20.15 - 20.45 uur
  • Pauze van 20.45 -21.00 uur
  • Spel van 21.00 - 22.00 uur

Een ticket kost €15,- Je krijgt op de avond zelf een polsbandje. Daarmee kun je gratis naar alle locaties die deelnemen aan de Nacht. Je kunt je polsbandje van 19.30 uur ophalen bij de ingang van de Domkerk. Alle informatie vind je hier.

Aan de Nacht van de Geschiedenis werken mee: Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, DOMunder, Paleis Lofen, Museum Catharijneconvent, Domkerk, Stadhuis en Academiegebouw. Het hele programma bekijk je hier.

Bekijk hier de boekentips voor de Maand van de Geschiedenis.