Ruimte in je hoofd

23 september 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater | Cursus: 4 workshops

Kosten: € 60 lid / €80 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zag je dat? Daar vloog alweer een dag voorbij. Dingen goed doen, veel moeten, veel willen, veel verwachten. Familie, vrienden, werk, studie, een sociaal leven – je blijft wel bezig, maar soms is het goed even stil te staan en tijd te maken. In deze serie interactieve workshops ‘Ruimte in je hoofd’ van Jan Wolter Bijleveld (o.a. The School of Life en schrijver van het boek Loslaten) krijg je stof tot nadenken over hoe je je leven zin en vorm geeft – én in hoeverre je dat eigenlijk in eigen hand hebt. Aan de hand van concrete opdrachten wissel je met elkaar van gedachten. De serie workshops sluit je af met concrete voornemens.

Workshops

Wo 23 september | Workshop 1: Verwachtingen

Hoe kunnen (hooggespannen) verwachtingen een bron van onrust zijn? Wat levert het op als je je daar bewust van wordt? Op welke manier draagt het bij aan een beter zelfinzicht? Op welke manier is het streven naar geluk, balans, rust en stressvrij leven een valkuil? Op welke manier kan het idee dat het leven ‘maakbaar is’ je in de weg zitten? Hoe ga je om met onzekerheid?

Wo 28 oktober | Workshop 2: Betekenis

Heeft het leven zin, kun je het zin geven? Wat als jij wel zin hebt, maar je werk niet? Hoe ontdek je wat voor jou zin heeft, privé en in werk? Hoe maak je daarin keuzes – en wat als je niet weet wat je wilt? Wat is de waarde van twijfelen? Kun je ooit weten dat je de goede keuze hebt gemaakt?

Wo 25 november | Workshop 3: Waarderen

Wat is jouw verhouding met de dood, op welke manier sta je erbij stil dat het leven eindig is. Moet je leven alsof het je laatste dag is? Hoe wil je aan het einde terugkijken op je leven? Waar gaat het nou echt om, wat doet er echt toe, hoe ziet een goed leven er voor jou uit? Op welke manieren maak je onderscheid tussen de waan-van- de-dag en wat wezenlijk is? Wat kun je leren van levensgenieters en kunstenaars?

Wo 16 december | Workshop 4: Voornemens

De jaarwisseling is natuurlijk hét moment voor goede voornemens. Ook als het gaat om ruimte in je hoofd. Alleen hoe houd je het praktisch en haalbaar voor jezelf – en voorkom je dat goede voornemens een nieuwe bron van onrust worden? Daarom kijken we nog een keer terug op de belangrijkste punten van de afgelopen drie workshops en staan we stil bij de stap naar ‘doen’? Hoe maak je van een plan ook daadwerkelijk een routine? Hoe houd je vol (en verras je jezelf)?

Over Jan-Wolter Bijleveld

Jan Wolter Bijleveld schrijft, maakt creatieve concepten en geeft workshops/lezingen die je aan het denken zetten.  In 2006 bedacht hij Lsltn.nl (staat voor loslaten) en schreef de boeken Loslaten, Losleven en Losser werken. Ook is hij als docent verbonden aan The School of Life Amsterdam. Als schrijver en spreker combineert hij luchtige diepgang en praktische ideeën. De geplande publicatie van zijn eerste roman is in 2021. Jan-Wolter woont sinds 1985 in Utrecht en heeft zijn werkplek in de Utrechtse Werkspoorfabriek.


Boeken van Jan-Wolter Bijleveld: