SETUP & de bieb doen het op 1,5m

27 oktober 2020, van 19:30 tot 21:30 | De Bibliotheek Neude - Theater

Kosten: €5 lid / €10 niet-lid

Duik in actuele onderwerpen over tech en samenleving met SETUP - het platform voor een technologie-kritische samenleving en de bieb. Met verrassende experimenten. Hoe bepalend is deze tijd in ons denken over technologie?

In deze aflevering bestuderen we met makers en experts de rol van technologie in coronatijd.

AI’s om besmetting te voorspellen, robots en apps in plaats van menselijk contact en de corona-app van de overheid. De inzet van nieuwe technologie werd vaak genoemd als dé manier om uit de lockdown te komen. En ook nu de samenleving in aangepaste vorm weer lijkt te zijn opgestart, blijft technologie een rol spelen. Bijvoorbeeld in traumaverwerking bij corona-patiënten, of om te zorgen dat we in kroegen en op terrassen een veilige afstand bewaren.

Hoe bepalend is deze tijd in ons denken over technologie? We praten met experts, ontwerpers, techneuten en beleidsmakers die nauw betrokken zijn bij dit soort projecten. Hoe kijken zij naar de kansen, risico’s en ‘het nieuwe normaal’?

Programma (20:00 - 21:30)
Met Miriam Rasch (Institute of Network Cultures), Benjamin Boersma (developer en vrijwilliger Code forNL) en Peter-Paul Tonen (Capgemini) hebben we het hierover. Daarnaast bespreken we met kunstenaars hun verrassende experimenten rondom technologie in coronatijd:

Patrona
In opmaat naar de corona-app van het ministerie van VWS, startte SETUP haar eigen onderzoek naar corona-apps. Zeven makers ontwikkelden provocatieve prototypes die ons helpen voorbij privacy te kijken naar de thema's schijnveiligheid, polarisatie en controle. Met ontwerper Tom Schouw praten we over Patrona, een concept ontwikkeld samen met collectief Smelt, waarmee ze schijnveiligheid en schijnobjectiviteit onder de loep namen. Dat deden ze door de subjectiviteit en dubbelzinnigheid van data flink uit te vergroten op een multi-interpretabel mondkapje.

Social distance bots
In het Lab van De Bibliotheek Utrecht hebben kinderen en jongeren onder begeleiding van kunstenaar Casper de Jong hun eigen 1,5m-sensor gemaakt. Als omstanders te dichtbij komen, worden ze daar op verschillende manieren voor gewaarschuwd. Wat kunnen we leren van de oplossingen die zij hebben bedacht?

SETUP is het platform voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur.

© Nastia Cistakova

In samenwerking met:

  • SETUP

    Bekijk details van SETUP