Studium Generale & de Bieb: Cover to Cover (online)

20 april 2021, van 20:00 tot 21:30 | Online

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Boeken kun je lezen voor wat ze zijn, een romantisch verhaal of een spannende thriller. Maar veel werken hebben een diepere lading. Ze zijn een product van de tijd en maatschappij waarin ze zijn geschreven, en soms ook een kritiek daarop. Wie goed leest, ontwaart meer dan wat in de tekst staat. Hoe helpen romans ons om de samenleving beter te begrijpen en ontleden? En maakt het eigenlijk uit wie een boek geschreven heeft?

In deze reeks nemen we met experts literaire werken onder de loep én hebben we een bredere discussie over representatie, identiteit en lezen tussen de regels door. Hoe veranderen boeken je kijk op de wereld?

Dit keer: Pride & Prejudice by Jane Austen (EN) 

Een roman is niet zomaar een meeslepend liefdesverhaal of een spannende thriller. Een goed boek kan je een nieuwe blik geven op maatschappelijke issues of persoonlijke worstelingen. Welke macht geeft dat een boek? Zou de wereld een betere plek zijn als er meer romans werden gelezen?  

In deze serie onderzoeken we de invloed van schrijvers en hun werk op de lezer en de samenleving. Met experts nemen we literaire werken onder de loep én hebben we een bredere discussie over representatie, identiteit en lezen tussen de regels door. Hoe veranderen boeken je kijk op de wereld? 

De meeste mensen zullen het verhaal van Austen kennen van één van de vele verfilmingen die er van zijn én daardoor denken dat het een romantische klassieker bij uitstek is. Literatuurwetenschapper Dr. Barnita Bagchi (UU) laat zien dat het boek juist een satire op de liefde, het huwelijk en sociale klasse is. 


In samenwerking met: