Tegenlicht Meet Up | Groen geld | Online via Zoom

1 maart 2021, van 19:45 tot 21:15 | Online via Zoom

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Groen geld

Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt, verandert snel van richting. Want inmiddels heeft een derde van alle investeringen al een groene bestemming, en dit percentage blijft naar verwachting de komende jaren doorgroeien. Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd.

Ook de motieven en het gedrag van consumenten versterken de business case van duurzame bedrijven. Het haalt ze uit de niche van impact investors en bewuste enthousiastelingen. Uit jaarlijkse peilingen blijkt dat we steeds meer vragen naar duurzame producten en diensten. Bedrijven die bijdragen aan maatschappelijke doelen vinden we sympathieker, en dit vormt in toenemende mate een reden om hun klant te blijven. We zijn ook vaker bereid meer te betalen voor ‘groene’, duurzame producten.

Maar stroomt het groen belegde geld precies de goede kant op, of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend? Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst?

Deze Meet Up
Hoe kunnen we ons geld inzetten om groene, duurzame, maatschappelijk verantwoorde investeringen tot stand te brengen? De mogelijkheden zijn talrijk, van duurzame energieprojecten en het benutten van reststromen als grondstof, tot biologische en lokale landbouw en bedrijven die kleine boeren in ontwikkelingslanden uit de armoede trekken.

Hierover gaan we in gesprek met:

  • Martijn Kieft: de regisseur van tal van Tegenlicht documentaires. En zo ook van deze uitzending. Hij richt zich op onderwerpen die raken aan (duurzame) technologie of economie, en het liefst nog de combinatie van die twee.
  • Jacqueline Duiker: Senior Manager Sustainability & Responsible Investment bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO is een onafhankelijke vereniging van tachtig institutionele en vijfhonderd particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling van de kapitaalmarkt. De leden van de vereniging kijken verder dan financieel gewin en betrekken ook sociale, bestuurlijke en milieuaspecten in hun overwegingen. De VBDO ondersteunt hen bij het maken van keuzes.
  • Mark Laagewaard: oprichter en algemeen directeur van CrowdAboutNow. Sinds 2009 helpt CrowdAboutNow ondernemers die een nieuw bedrijf willen starten of bedrijven die onafhankelijk willen groeien of veranderen. Dit doen ze met behulp van crowdfunding. CrowdAboutNow biedt het platform waar ondernemers financiering kunnen ophalen bij gelijkgestemden en helpt ondernemers hun community van waardevolle relaties te versterken en uit te bouwen. Dit doen ze voor (lokale) ondernemers met een sociaal hart en een duidelijke missie.
  • Anja Cheriakova: succesvol sociaal ondernemer en medeoprichter van De Clique, een circulaire onderneming met als doel om verspilde organische reststromen van bedrijven te hergebruiken voor nieuwe producten. Haar werk staat in het teken van van de strijd tegen de verspilling van materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden als grondstof. Eerder richtte ze de onderneming BinBang op om consumenten te ondersteunen in het scheiden van keukenafval. Anja staat in de lijst van 50 talenten van 2021 door Het Financiële Dagblad.

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt online plaats via zoom. Je kunt inloggen vanaf 19.45 uur en ontvangt de zoomlink in je ticket als je aangemeld bent.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht