Tegenlicht Meet Up | De Wegwerpmaatschappij

9 oktober 2023, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Deze Meet Up:

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? VPRO Tegenlicht duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep.

Maar er is hoop! Er zijn bijvoorbeeld ontwerpsters die topproducten maken van afgedankte grondstoffen. Uit het floreren van de repair cafés en kringloopcentra in Utrecht blijkt dat Utrechters graag hun spullen fixen.

Gasten:

  • Bianca Ernst. Zij is pionier in coöperatief en creatief consuminderen en eigenaar van Buurman Utrecht, een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Buurman geeft ook workshops en organiseert teambuilding- en educatieprojecten om hergebruik van hout en bouwmaterialen te stimuleren. Zij is mede trekker van een nog te realiseren upcycle station i.s.m. repair cafés en kringloopcentra in Utrecht.
  • Rosa Kieft. Zij is ‘Head of Innovation Programme’ bij What Design Can Do (WDCD) en leidt de innovatie-, onderzoeks- en ‘challenge’ programma's. WDCD is een internationale organisatie die tot doel heeft de transitie te versnellen naar een duurzamere, eerlijker en rechtvaardiger samenleving daarbij gebruikmakend van ‘the power of design’. Met een achtergrond in kunstgeschiedenis en visuele cultuur is Rosa gaan werken in culturele programmering met een speciale interesse in het snijvlak van kunst en wetenschap. 
  • Chantal van der Leest. Zij is gedragspsycholoog en journalist. Ze geeft adviezen aan overheden en organisaties voor duurzame en gezonde gedragsverandering, schrijft een wekelijkse column voor AD en is aangesloten bij de stichting Klimaatpsychologie.
  • Frits Rutten. Hij is Co-Founder van Indusym. Indusym werkt samen met bedrijven aan een circulaire economie. Zij zoeken nieuwe wegen om een betere leef- en werkomgeving te realiseren in het belang van nu en volgende generaties.

Reserveer je kaartje

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.