Tegenlicht Meet Up | The Free Press Show

11 juli 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Reserveer je kaartje

The Free Press Show

Onafhankelijke journalistiek staat in veel landen onder druk. Meer dan ooit worden journalisten gehinderd, verwond of zelfs vermoord tijdens hun werk. De afgelopen tijd zijn al ruim twintig verslaggevers omgekomen in de oorlog in Oekraïne. En in Rusland, het grootste land ter wereld, bestaan nu helemaal geen onafhankelijke nieuwsmedia meer. 

Ook Nederland is op de World Press Freedom Index gezakt van plaats 6 naar 28. Hoewel de persvrijheid onder druk staat, tonen veel journalisten zich strijdvaardig en zoeken alternatieven om hun werk te kunnen blijven doen. Ze gebruiken data mining en hackers methodes of zetten nieuwe netwerken en internationale samenwerkingen op.

Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit? Is onafhankelijke waarheidsvinding überhaupt mogelijk onder dictatuur­? Kan nieuwe technologie daarbij helpen? En onze rol als burgers: kunnen we bijdragen aan een veiliger omgeving voor journalisten?  

Tijdens de Free Press Show Meetup spreken we over de bedreigde persvrijheid in Rusland en de moedige journalisten die hun werk blijven doen. Daarnaast willen we inspiratie bieden voor de journalistieke toekomst. Het medialandschap zal door nieuwe technologieën en de rol van actieve en mondige burgers ingrijpend veranderen.

Kom naar de Meetup en praat hierover mee met onze gasten:

  • Victoria Koblenko en/of William de Bruijn, maker en researcher van de VPRO Tegenlicht uitzending.
  • Kristina  Petrasova van Free Russia.nl, in 2021 opgericht door Russisch-sprekenden in Nederland om te pleiten voor democratie, mensenrechten en onafhankelijke media in Rusland. 
  • Foeke Postma van onderzoekscollectief Bellingcat.
  • Leon Willems van Free Press Unlimited. Zij ondersteunen onafhankelijke media in conflictgebieden en repressieve landen.
  • Galya Petrenko Rusland deskundige mensenrechtenorganisatie Amnesty International NL.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.