Tegenlicht Meet Up: De prijs van AI

12 juni 2023, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

De laatste weken overspoelen de media ons met nieuws over AI. Dagbladen, radio, televisie en internet lijken gefascineerd door de nieuwe mogelijkheden van de grote taalmodellen en de chatbots die ons zoveel werk uit handen zullen nemen. Nieuwe ongekende mogelijkheden maar ook bedreigingen worden breed uitgemeten. Veel minder aandacht gaat naar de kosten van AI, zoals die belicht worden in de Tegenlicht aflevering van 8 juni a.s. In de woorden van de VPRO:

'… achter het recente succes van AI gaat het gebruik van nog meer grondstoffen, nog meer data, nog meer rekenkracht en nog grotere serverparken schuil. Wie uitzoomt, ziet dat AI een hongerig beest is dat gevoed moet worden met de allersnelste chips, enorme datasets en slecht betaalde arbeid. In de vorm van siliciummijnen, eindeloze rijen stroom slurpende servers of Syriërs die data labelen voor de volgende generatie generative AI … Een systeem van extractie en uitbuiting op industriële schaal met grote gevolgen voor de aarde en de mens.'

Beeld: VPRO

Deze Tegenlicht Meet Up

Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaan we in op deze al dan niet verborgen kosten en de invloed die overheden en burgers hierop mogelijk kunnen uitoefenen. We doen dit met:

  • Marije Meerman, regisseur van deze aflevering.
  • Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement en actief betrokken bij de totstandkoming van de EU-regels op AI-gebied.
  • Bernard van Gastel, universitair docent aan de Radboud Universiteit. Momenteel is hij kwartiermaker voor duurzaamheid bij het informatica-instituut iCIS, om duurzaamheid daar op de kaart te zetten bij zowel onderzoek als onderwijs. In het nieuw op te zetten Software Energy Lab kan het energieverbruik van software worden doorgemeten. Op het gebied van onderwijs integreert hij duurzaamheid in het informaticacurriculum.
  • Daniel Mügge, hoogleraar Political Arithmetic aan de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Recentelijk heeft Mügge een tweede onderzoekslijn opgezet; daarbij ontrafelt hij Europese beleidsvoering op het vlak van kunstmatige intelligentie. Mügge heeft regelmatig over zijn werk en huidige politieke kwesties geschreven voor onder andere Follow the Money, Brainwash, The Conversation, De Correspondent en afgelopen week nog in De Groene.
  • Stefan Leijnen is lector van het lectoraat Artificial Intelligence, waar hij onderzoek doet naar toepassingen van artificial intelligence en data-gedreven innovatie. Mensgerichte waarden als transparantie, vertrouwen, creativiteit en autonomie staan daarbij centraal.

Reserveer je kaartje

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.

V.l.n.r: Marije Meerman, Kim van Sparrentak, Bernard van Gastel, Daniel Mügge, Stefan Leijnen.