Tegenlicht Meet Up | De kracht van Afrika

12 december 2022, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Hoe ziet Afrika er over vijftig jaar uit? VPRO Tegenlicht kijkt met Afrikaanse denkers en doeners naar verschillende toekomstscenario’s. Grenzen zullen vervagen, nieuwe markten zullen bloeien en de bevolking zal groeien naar ruim vier miljard mensen. Veel Afrikanen zien dit als een enorme kans. Stel dat Afrika zich in de toekomst zou opstellen als een groot machtsblok, wat zou dit dan betekenen voor de rest van de wereld?

Er ligt in Afrika niet alleen een enorme economische groeimarkt, het continent heeft ook de beste kaarten voor het ontwikkelen van een grootschalige groene energiesector. In de Sahara ligt nu al het grootste zonnepanelenpark van Afrika, in Kenia ligt het grootste windpark en het Congobekken heeft een enorme capaciteit op het gebied van waterkracht. ‘Afrika heeft de potentie om in de toekomst de Green Energy Super Power van de wereld te worden', constateert Amos Wemanya.

Tijdens de Meetup praten we verder over deze toekomstscenario’s, met:

  • Shuchen Tan, journalist en regisseur van de documentaire
  • Azeb Amah, linguïst en onderzoeker aan het Afrika Studie Centrum,
  • Bart Luirink, journalist, schrijver, directeur ZAM magazin: multi media platform over Afrika
  • Bruce Mutsvairo, hoogleraar UU onderzoekt online politiek activisme in Afrikaanse conflictgebieden in tijden van desinformatie
  • Marcel Raats, ingenieur, vanuit RVO betrokken bij energie transitie programma’s in Afrika.
    Waar liggen de kansen en uitdagingen op het gebied van internationale samenwerking, economische groei en op het gebied van groene energie?

Reserveer je kaartje

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.