Tegenlicht Meet Up | Wat als de handel stopt?

13 juni 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater | 19.00 herhaling uitzending | 20.00 start meetup

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Van zonnebloemolie tot mondkapjes en van medicijnen tot elektrische auto’s. De laatste jaren zien we tekorten, lange levertijden en stijgende prijzen. Door geopolitieke spanningen, extremer weer en andere crises functioneren de lange, complexe internationale
handelsstromen niet meer zo gesmeerd als voorheen. Onderdelen van één product komen soms uit wel veertig landen en een kleine verstoring brengt de productie al in gevaar.

Is dit model nog toekomstbestendig? 

Met toekomstonderzoeker Yannick Dujardin duikt Tegenlicht in oorsprong en toekomst van die toeleveringsketens. Europa is de afgelopen decennia veel productie kwijtgeraakt onder druk van goedkope producten uit China en is daardoor kwetsbaar voor elke verstoring van de aanvoer. Daarom halen ondernemers zoals het Brabantse AllTapes de productie weer terug uit Azië. En C&A produceert sinds kort weer spijkerbroeken in Mönchengladbach. 

Volgens architect Césare Peeren  moet er meer lokaal gebeuren met hergebruik van materialen. In zijn bouwprojecten, zoals Boschgaard, toont hij aan dat een modern, comfortabel leven mogelijk is met bestaande materialen en een grote mate van autarkie. Want nu crisis op crisis volgt, van de oorlog in Oekraïne tot de lockdowns in China, zijn de tekorten, hoge prijzen en slechte leverbaarheid van spullen voorlopig nog niet voorbij.  

Tijdens de Meetup verkennen we de mogelijkheden om onze afhankelijkheid van de internationale, energievretende handel te verminderen.  Wat zijn mogelijke scenario’s en strategieën? En er zijn al inspirerende Utrechtse initiatieven! Praat mee met onze gasten:

  •  Pita Verweij Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling UU over duurzame handel
  • Mark Frederiks, Amped, broedplaats voor circulaire economie, voedselketens en IT en Local2Local, samenwerkingsinitiatief van regionale, duurzame voedselketens.
  • Studenten bachelor programma Global Sustainability Science over Nederlandse afhankelijkheid fossiele energie en alternatieven 
  • Wim Beelen Gemeente Utrecht projectmanager Utrecht Circulair 2020-2023 
  • Martijn Kieft regisseur VPRO Tegenlicht

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.