Tegenlicht Meet Up: Metaleven

14 februari 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Hoewel we denken midden in het leven te staan en altijd in contact te zijn met de rest van de wereld, sluiten we ons ook steeds vaker af en leven we inmiddels in een volledig digitale cultuur. Zo ontmoeten we onze partner gestuurd door een algoritme, zo kopen we nieuwe spullen, zo kleden we ons aan, zo lezen we een boek. Imperfectie; koud, nat, hitte, lelijk, zwetend, stinkend, al dit menselijke ongemak is niet meer nodig.

Onlangs lanceerde Mark Zuckerberg ook nog eens de Metaverse. Met een virtual reality-bril op, leven en werken we binnenkort in een parallel digitaal universum. Je kan deelnemen aan het leven zonder je bloot te stellen aan echte gevaren. Alles is binnen handbereik, inclusief een door Gorillas binnen tien minuten bezorgd zakje chips.

VPRO Tegenlicht onderzoekt een toekomstige wereld waarin alles transparant is. Een wereld waarin we, met een virtual reality-bril op, achter onze computer op reis gaan. Welkom in een wereld waarin alles aan elkaar gekoppeld is. 

Hoe zal ons leven in de metaverse eruit zien, of zitten we er al in? Willen we zo wel leven, al of niet met VR-bril? Wat doet het met onze vrijheid en ons mens-zijn?

Hierover praten we met onze gasten:

  • Alex van der Baan van Beemup is een techondernemer uit Utrecht. Hij laat zien wat er nu al kan. Beemup is een virtual reality-platform waarin klanten presentaties en trainingen geven, maar ook events organiseren op een zelfgekozen locatie en tijdstip.
  • Neuropsycholoog Wijnand IJsselsteijn is hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction aan de TU Eindhoven. Hij beschrijft de ontwikkelingen van de Metaverse en onderzoekt wat een virtuele omgeving doet met ons gedrag. Hij was eerder te zien bij Tivoli Vredenburg/Studium Generale.
  • Martijntje Smits is techniekfilosoof en geïnteresseerd in wat de ontwikkelingen gaan betekenen voor onze digitale identiteit en vrijheid.

Deze meet up is de tweede van een drieluik. Tijdens onze vorige meet up bespraken we de Digitale detox: worden we batterijen in de machine, of kiezen we voor autonomie? Op 28 februari gaan we het hebben over NFT's en (digitale) kunst, en daarmee sluiten
we het drieluik af.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

De meetups zijn ook te volgen via een livestream:


Titels bij dit onderwerp