Tegenlicht Meet Up | De weerbare democratie | Online via Zoom

15 maart 2021, van 20:00 tot 21:30 | Online via Zoom, inloggen is mogelijk vanaf 19.45 uur

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

De weerbare democratie

De polarisatie in Europa groeit evenals de electorale steun voor populisten. Overal zijn grote groepen ‘ontevredenen’ te vinden. Waar komt die onvrede vandaan en waarom lijkt de gangbare politiek niet in staat daarop een goed antwoord te formuleren? Is onze democratie sterk genoeg om met deze tegenstellingen om te gaan? VPRO Tegenlicht onderzoekt de beste ideeën om onze democratie weerbaarder te maken tegen de autoritaire verleiding.
De kloof in de samenleving tussen arm en rijk, lager- en hogeropgeleid, kansarm en kansrijk lijkt steeds groter te worden. Globalisering, migratie, groeiende ongelijkheid, tanende bestaanszekerheid en de huidige coronacrisis versterken die kloof. Overal voelen grote groepen zich niet gehoord en niet vertegenwoordigd in de huidige democratie. Dankzij sociale media kunnen zij elkaar steeds makkelijker vinden. En tegelijkertijd worden zij ook gevonden door radicaal rechtse influencers en politici.


Tijdens de meetup bespreken we de tekorten van onze democratie en onderzoeken we welke opties er zijn om burgers,waaronder jongeren, weer te activeren bij democratische processen en besluitvorming. Daarover praten we met onze gasten:

  • Mea Dols de Jong, regisseur van de uitzending. Eerder maakte ze al de Tegenlicht documentaire ‘Trollen,Trump en Thierry
  • Isolde de Groot onderzocht het democratisch engagement van jongeren in Utrecht en werkte als docent maatschappijleer.
  • Menno Hurenkamp politicoloog bij Universiteit voor Humanistiek en onderzoekt en doceert over burgerschap en humanisering van de publieke sector.
  • Mirjam de Pagter projectleider burgerberaad G1000 en actief in Bureau Burgerberaad Klimaat.

Deze uitzending is vanaf zaterdagochtend 13 maart al te zien via vpro.nl/tegenlicht

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt online plaats via zoom. Je kunt inloggen vanaf 19.45 uur en ontvangt de zoomlink in je ticket als je aangemeld bent.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht