Tegenlicht Meet Up | Op de grens van het ideaal

16 mei 2022, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Collegezaal | 19.00 -20.00 uur herhaling uitzending | 20.00 start Meet Up

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Door de oorlog in Oekraïne heeft de strijd voor vrijheid en democratie overal ter wereld nieuwe betekenis gekregen. Hoe overleven idealen in tijden van diepe crisis? In tijden van oorlog is het moeilijk om de hoop op een betere toekomst niet te verliezen. Al helemaal als je inzetten voor vrijheid en democratie gevaarlijke consequenties kent. VPRO Tegenlicht volgt vier jonge activisten uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen die blijven strijden tegen onrecht.

Jana Shostak is een Wit-Russische activist en kunstenaar. Ze moest vluchten  nadat ze in Minsk een protestleus in de sneeuw had geschreven. In Polen gebruikt ze haar kunstenaarschap om aandacht te vragen voor misstanden in Wit-Rusland en Polen.

De Poolse activist Janek Spiewak voert al zijn hele volwassen leven strijd tegen Poolse oligarchen en de neoliberale staat. In 2018 stelde Janek zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Warschau, maar wist dat het systeem hem nooit zal accepteren. Aleksandr Konovalov, zoon van een Wit-Russische moeder en een Oekraïense vader woonde zijn hele leven in Rusland. Hij vluchtte naar Polen van waar hij zijn oud-landgenoten informeert over de ontwikkelingen in Oekraïne.

Als initiatiefneemster van het Anti-Corruption Action Center strijdt Daria Kaleniuk tegen corruptie in Oekraïne. De organisatie zorgde er voor dat in Oekraïne anticorruptie wetgeving werd ontworpen. Nu lobbyt ze voor het verschepen van oude F-16’s uit het Westen en stuurt ze vanuit Polen helmen en kogelvrije vesten naar Oekraïne.

Gasten

Tijdens de Meetup praten we verder over de ontwikkelingen in de regio. De activisten keren zich niet alleen tegen de invasie in Oekraïne maar richten hun pijlen ook op de overblijfselen uit het Sovjettijdperk. Wat betekent vrijheid voor hen? En waar komt hun strijdlust vandaan om mensenrechten te verdedigen? En hoe zouden we hen kunnen ondersteunen of beschermen? Deze en andere vragen bespreken we met Kris Petrasova van Free Russia.nl, Ilya Shcharbitski mensenrechtenactivist uit Belarus en Ruud Mey, Universiteit van Humanistiek over mensenrechten en het
dienen van gerechtigheid.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.