Tegenlicht Meet Up | Samen grijs worden

17 oktober 2022, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Reserveer je kaartje

Maandag 17 oktober | Samen grijs worden

Nederland staat aan de rand van een grijze golf. Als er niks verandert is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. De huidige generatie ouderen laat zich echter niet meer wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land ontstaan alternatieve ideeën en voorbeelden van hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.

De aflevering van Tegenlicht focust op denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen. Er zijn inmiddels allerlei alternatieve woonvormen ontwikkeld zoals kant en klare mantelzorgwoningen, meergeneratiewonen, samen wonen in een knarrenhof, enz. Allemaal alternatieven voor het oude bejaardenhuis uit de vorige eeuw.Een belangrijke vraag is hoe we de zorg betaalbaar houden. De zorgsector lijkt zowel organisatorisch als financieel vast te lopen. Zijn er radicale hervormingen nodig? Kan een thuiszorgorganisatie functioneren zonder managers? Moeten we massaal vrijwilligers - fitte ouderen - inzetten? Bieden lokale initiatieven zoals buurtzorg en buurtwonen uitkomst? En hoe zorgen we ervoor dat zorg en het sociale domein beter worden geïntegreerd? 

Deze Tegenlicht Meet UpTijdens de Meet Up gaan we met ons gastenpanel en het publiek dieper in op de ideeën van de denkers en doeners en de hobbels die ze op hun pad tegenkomen. 

Kom naar de Meet Up en praat hierover mee met onze gasten:

  • Marcel Canoy – Hoogleraar Gezondheidseconomie aan de VU-Amsterdam. Eerder was hij ook deeltijdhoogleraar aan de universiteit van Tilburg met het vak ‘Economie en regulering van de zorg’. Hij is columnist voor het Financieel Dagblad, actief twitteraar en hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys.
  • Maren Merckx – Werkzaam bij de VPRO en Regisseur van de aflevering ‘Samen grijs worden’.
  • Project medewerker van een woningcorporatie over een woonproject.
  • Ervaringsdeskundige over wonen in een sociale community.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.