Tegenlicht Meet Up | De ontgroeiers

18 oktober 2021, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

De ontgroeiers

Hoe verder we uit de coronacrisis raken, hoe harder de roep zal zijn om (in economisch opzicht) weer snel te gaan groeien: méér vliegen, méér vakanties, méér produceren, méér kopen! Met alle negatieve gevolgen voor klimaat, milieu en gelijkheid van dien. Maar biedt de coronacrisis niet juist een uitweg om een rem te zetten op die groei? Hoe ziet een economie eruit die niet stuurt op groei, snelle winst en extractie? VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe een ‘postgrowth’ economie zou kunnen (en moeten!) werken.

Tegenlicht maakt in deze uitzending een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei. Onder andere spreekt de Australische econoom Katherine Trebeck. Ze schreef onder meer The economics of arrival, waarin ze onderzoekt hoe het groeidenken in ons systeem is gekropen, en hoe we daar weer vanaf komen. Ze is strategisch adviseur van Wellbeing Economy Alliance (WEAll), een alliantie van organisaties en individuen wereldwijd die zich inzetten voor een welvaartseconomie die streeft naar sociale en ecologische welvaart.

Deze Meetup

Tijdens de MeetUp gaan we kijken in hoeverre het brede welvaartsdenken in de Nederlandse economie en maatschappij is ingebed. We gaan in gesprek met economen die hier onderzoek naar hebben gedaan en met (Utrechtse)bedrijven die andere belangen nastreven dan de winstmaximalisatie. Met ons gastenpanel en het publiek gaan we de discussie aan over een ‘nieuwe’economie – hoe zou een economisch systeem kunnen werken dat niet primair op groei is gericht? Wat voor impact zou dat hebben op consumenten en bedrijven? Wat is nodig om deze nieuwe economie te realiseren? Wat betekent ‘brede welvaart’ en hoe kan deze gemeten worden?

Praat mee over deze en andere vragen met de regisseur van de VPRO Tegenlicht uitzending Martijn Kieft en gasten uit de onderzoekswereld en de praktijk; economische denkers die zich bezig houden met nieuwe economie en brede welvaart en bedrijven die de principes daarvan in de praktijk brengen. Onder andere zijn de vertegenwoordigers van twee Utrechtse bedrijven aanwezig - Synergie en Except -,die gecertificeerd zijn als ‘B-corp’, bedrijven die hun businessvoering stoelen op bredere doelstellingen dan profit.

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt plaats in het Theater van de Bibliotheek Neude. Deelname is gratis. Graag reserveren.

  • Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream