Tegenlicht Meet Up: Herover je data

19 oktober 2020, van 19:00 tot 21:30 | De Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis - graag aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Herover je data

Wie is de baas over onze data? Dát we worden bespied en afgeluisterd is geen nieuws. Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze - Europese data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar geen ontkomen meer aan? In een tijd van online surveillance, data tracking en micro targeting gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Welke inspanningen en initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld, zowel op het niveau van individuele devices als op wijkniveau en in gemeen-schappelijke ruimten.

Het borgen van privacy en datazeggenschap moet politiek op zowel landelijk als Europees niveau worden bevochten. Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld? De Franse en Duitse overheid zijn inmiddels bezig met het herpakken en behouden van data-soevereiniteit voor de Europese Unie, individuele lidstaten, overheden, bedrijven en burgers.

Deze Tegenlicht Meet Up

Zijn de profielen die ze van jou maken jouw eigendom? De Tech-bedrijven zeggen: “nee, die zijn van ons, het is onze mening over jou”. Valt dit onder vrijheid van meningsuiting? Moeten we wachten tot de overheid paal en perk stelt aan deze ‘dataroof’ of nemen we zelf actie om onze eigen data te verzamelen? Hierover praten we met onze deskundigen en het publiek.

De gasten zijn:

  • Alexander Oey Filmregisseur van vaak controversiële documentaires. Hij maakte producties voor onder meer de VPRO, NPS en de BOS, voor programma's als Tegenlicht en De Nieuwe Wereld. Oey is sinds 2006 verbonden aan Tegenlicht.
  • Harmen Zijp Hij studeerde ooit scheikunde, deed professioneel aan theater en is nu kunstenaar en onafhankelijk onderzoeker. Hij is de personificatie van ‘Meet je Stad’, een project waarbij burgers in en rond Utrecht en Amersfoort het klimaat en de luchtkwaliteit in de eigen leefomgeving onderzoeken.
  • Tijmen Schep Hij vertelt in de uitzending over het door hem ontwikkelde “smart home systeem” dat helemaal losstaat van het Internet. Tijmen is zelfstandig adviseur op het gebied van digitale cultuur en de creatieve industrie.
  • Tijs Hofmans (onder voorbehoud) Redacteur/journalist bij Tweakers. Schrijft over nieuws en achtergronden van privacy en security.

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt plaats in de Bibliotheek Neude.

  • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht uitzending (optioneel) 
  • 20.00 - 21.30 uur: Meetup, discussie met gasten en publiek

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

De Meetups zijn ook altijd live te volgen via YouTube