Tegenlicht Meet Up | Time rebels | Online via Zoom

22 februari 2021, van 19:45 tot 21:15 | Online via Zoom

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Time Rebels

Hoe worden we goede voorouders?

Focus op economische groei, fixatie op snelle winsten, het functioneren van hedgefondsen, plastic verpakkingsmateriaal en de jacht op onze online aandacht zijn voorbeelden van kortetermijndenken die niet alleen consequenties hebben voor de wereld van nu maar óók voor die van morgen. Om goede voorouders te worden, moeten we rekening houden met de belangen van toekomstige generaties. De aarde mooier achterlaten dan hoe we haar aantroffen, in plaats van haar bronnen uit te putten en af te stevenen op onze ondergang.

Filosoof Krznaric smeedt plannen voor een nieuw tijdperk van langetermijndenken, en onderzoekt strategieën tegen politieke kortzichtigheid. In lijn met het denken van Krznaric reist theatermaakster Marjolijn van Heemstra als ‘stadsastronaut’ door haar wijk, geïnspireerd door het ‘overzichtseffect’ wat astronauten in de ruimte, kijkend naar de aarde ervaren. Hun empathie voor de aarde wordt vanaf die afstand gewekt, brengt nabijheid en een gevoel van samenhang. Van Heemstra traint het overzichtseffect in haar directe omgeving, een nieuw perspectief op de tijd, perspectief op de toekomst wat zij verloren is door smeltende ijskappen en verdwenen oerbossen. Kan die astronautenblik ons helpen om de aarde als een zeldzaam kwetsbaar geheel te zien waar we goed voor moeten zorgen?

Deze Tegenlicht Meet Up

In de interactieve Zoom Meetup nemen we de tijd om van het korte- naar het langetermijndenken ons te buigen over de toekomst van onze omgeving. De ruimtelijke strategie Utrecht 2040 ligt klaar, de burger kan erover meedenken. Is dat een voorbeeld van deugdzaam langetermijn beleid? Hoe verschuiven we onze aandacht naar de toekomst en vertalen we langetermijnbeleid naar politieke besluitvorming waarin ook jongeren zich gehoord voelen?

Deze meetup gaan we in gesprek met de volgende toekomstdenkers:

  • Marjolijn van Heemstra, schrijfster en theatermaker. Maakte de voorstelling Stadsastronaut, die wegens succes opnieuw op tournee gaat dit voorjaar. Haar nieuwe boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ verschijnt binnenkort.
  • Aoife Fleming, namens de Nationale Jeugdraad, die zich inzet voor het project klimaatverandering.
  • Peter Pelzer, als planoloog werkzaam aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan Urban Futures Studio. Hij wijst op het belang van verbeelding bij het vormgeven van toekomstplannen.
  • En onder voorbehoud Joost van Faassen, strategisch (beleids) adviseur en projectleider Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040.

Doe je online mee en ga je in gesprek met onze gasten?

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt online plaats via zoom. Je kunt inloggen vanaf 19.45 uur en ontvangt de zoomlink in je ticket als je aangemeld bent.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht