Tegenlicht Meet Up | Wonen buiten de box | Online via Zoom

22 maart 2021, van 19:45 tot 21:15 | Online via Zoom

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Wonen buiten de box

We zitten middenin een wooncrisis, die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? En hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost?

Noodgedwongen experimenteren veel ondernemende jongeren inmiddels zelf met verrassende nieuwe oplossingen. Wat kunnen we leren van deze twintigers en dertigers, die leegstand, tijdelijkheid, massaproductie en zelfbouw opnieuw uitvinden, omdat ze zelf moeten zorgen voor een dak boven hun hoofd? En kunnen deze ideeën ook duurzaam worden opgeschaald? VPRO Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende out-of-the-box oplossingen van creatieve woonpioniers. 

Met o.a. Cody Hochstenbach (stadsgeograaf, Universiteit van Amsterdam), Michelle Provoost (directeur International New Town Institute (INTI) en architectuurhistoricus), Marnix Norder (ex-wethouder en oprichter/CEO Steenvlinder), Nelske Thalen (ondernemer en zelfbouwer bij Steenvlinder, Leiden), Peter Hutten (CEO ontwikkelende bouwer Van Wijnen), Vincent Muller (architect en oprichter WikiHouse Nederland), Sebastiaan Vos (zelfbouwer WikiHouse Almere), Wouter Corvers & Ilse Zuidinga (zelfbouwers bij MiniTopia, Den Bosch), Matthijs van der Ham (huurder MiniTopia).

Deze Tegenlicht Meet Up

In deze VPRO Tegenlicht Meet Up verkennen we de situatie op de woningmarkt in Utrecht en in hoeverre nieuwe ideeën zoals besproken in de uitzending kunnen worden opgeschaald om oplossingen te bieden voor de huidige wooncrisis. Hierover praten we met onze deskundigen en het publiek.

Onze gasten zijn:

  • Wouter Corvers
    Wouter Corvers is ontwerper en oprichter van Studio Corvers. Hij is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy. Op het Minitopia-terrein bouwde hij samen met Ilse Zuidinga hun huis in een maand tijd voor € 5.000,- De meeste onderdelen zijn 2e keus of tweedehands. In Minitopia krijgt iedereen de vrijheid om te bouwen wat die wil bouwen. In het geval van Wouter is dat een modelwoning van hoe mensen met verschillende maten kunnen samenwonen: Wouter is 2,05 m en zijn vriendin 1,70 m.
  • Rob van Muilekom
    Gedeputeerde Rob van Muilekom is portefeuillehouder van Binnenstedelijke ontwikkeling, Wonen, Cultuur en Gezonde Leefomgeving voor de provincie Utrecht. Hij zal de problematiek belichten vanuit het perspectief van de provincie Utrecht.
  • Wouter Spijkerman is kwartiermaker nieuwe woonconcepten bij de gemeente Utrecht. Wouter is opgeleid tot stedenbouwkundige aan de TU Delft waarna hij als conceptontwikkelaar binnen stedelijke ontwikkeling ervaring heeft opgedaan in zowel binnen- als buitenland. Met meer dan 30 grote projecten in woningbouw, werkomgevingen, retail, industriegebieden en gemengde programma’s is Wouter een inventieve en verbindende kartrekker met diepgaande kennis van stedelijke ontwikkeling.
  • Tessa Peters en Rolf van Bosmeer zijn oprichters van het ruimtelijk ontwerpbureau Rezone. Zij onderzoeken toekomstgerichte woonvraagstukken en ontwikkelen met een cross-disciplinaire benadering relevante alternatieven voor hoe we wonen. Zij geven advies, bedenken woonconcepten en initiëren en realiseren flexibele woongebieden. Dit doen ze in samenwerking met bewoners, gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, digitale werkplaatsen en andere organisaties. Ook bouwen ze zelf duurzame woningen op maat met innovatieve technieken. Naast woonlocaties en nieuwe woonvormen leidde hun werk tot het boek Minitopia. Ruimte voor je woonwens (2020). 

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt online plaats via zoom. Je kunt inloggen vanaf 19.45 uur en ontvangt de zoomlink in je ticket als je aangemeld bent.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht