Tegenlicht Meet Up | Boeren, burgers en beren

27 september 2021, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Boeren, burgers en beren

Kunnen we de natuur nog herstellen of is het al te laat? De nieuwste cijfers over verlies aan biodiversiteit drukken het gemoed. Maar de natuur is veerkrachtig en als de juiste condities worden gecreëerd blijkt natuurherstel wonderbaarlijk snel mogelijk. VPRO Tegenlicht presenteert een voorhoede van daadkrachtige natuurherstellers in Europa. Hoe geven zij de natuur weer eenplek voor de toekomst? En hoe ziet onze omgang met de andere diersoorten er dan uit?

Regie: Bregtje van der Haak

Deze Tegenlicht Meet Up

Tijdens de Tegenlicht Meet Up Utrecht, gaan we onderleiding van moderator Martin Groenhuis met elkaar in gesprek. Vanuit eenpraktische en een filosofische invalshoek spreken we inspirerende ‘groenegasten’ die je met hun bevlogenheid graag een groen hart onder de riemsteken! Heb je of ken je zelf een mooi biodiversiteits-initiatief of zoekje aansluiting bij andere initiatieven kom dan vooral naar deze Meet Up,na afloop is het goed netwerken! We kijken uit naar jullie komst! 

Onze gasten zijn:

  • In het kader van Utrechtse biodiversiteits-initiatieven spreken we Tieneke de Groot van Zusterpark Voordorp. Samen willen de bewoners van Voordorp (Noordoost Utrecht) groene initiatieven versterken en van Voordorp één groot park maken. Voor henzelf en de natuur. Ze willen werken aan groene verbindingen waarvan ze zelf kunnen genieten en die tegelijk als ecologische verbindingen werken voor dieren. Van wijk naar wijk en van Voordorp naar buiten de stad, om zich uiteindelijk aan te sluiten als Zusterpark bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
  • Ook Utrechts is Ieke Benschop van Natuur & Milieu Federatie Utrecht. Ieke richt zich op het realiseren van duurzame daken, oftewel: multifunctionele daken. Dat wil zeggen dat zij via ondersteuning en lobby werkt aan daken die niet langer zwart of grijs zijn, maar groen (biodiversiteit), blauw (waterberging), geel (zonnepanelen) en rood (leefruimte), het liefst dus in combinatie met elkaar!
  • Ook spreken we Daan Bleichrodt, werkzaam bij IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Hij is steeds op zoek naar nieuwe, verrassende manieren om mens en natuur met elkaar te verbinden. De afgelopen jaren ontwikkelde hij projecten als Tiny Forest, Tuiny Forest, het BinnenBos en de Nationale Buitenlesdag. Zijn persoonlijke missie is de vanzelfsprekendheid van contact tussen mens en natuur uitdragen.
  • En tot slot filosoferen we met Serv Wiemers, auteur van Veerkracht, over wat we kunnen leren van de rol van Indianen N-Amerika/Canada in relatie tot biodiversiteit. Serv Wiemers is schrijver en freelance diplomaat, en is al zijn hele leven betrokken bij indianen. Hij studeerde af op de positie van indianen onder het internationaal recht. Voor dit boek bezocht hij dertig indianenreservaten en sprak vele indiaanse leiders. Artikelen van zijn hand verschenen o.a. in De Volkskrant, NRC Handelsblad en de Internationale Spectator. 

Indien mogelijk zullen er VPRO researchers van de aflevering aanwezig zijn.

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt plaats in het Theater van de Bibliotheek Neude. Deelname is gratis. Graag reserveren.

  • Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. 

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Je kunt de Meet-Up ook volgen via de livestream.

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

Coronabewijs
Let op: Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht.