Tegenlicht Meet Up: NFT mania

28 februari 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Reserveer je kaartje

Sinds een jaar duiken ze overal op: NFT’s, non-fungible tokens, waarmee je eigenaar kunt worden van een digitaal object (uitgebreidere uitleg vind je hier). Dit object kan van alles zijn: de allereerste tweet, een column van de New York Times, en niet in de laatste plaats: digitale kunst. Inmiddels worden deze eigendomsbewijzen gebruikt als toegangskaartje voor feestjes, gegeven als kerstpakket, en gaan er miljarden euro's in om. Daarmee rijst de vraag wat deze NFT’s precies (waard) zijn. Is de NFT mania een nieuw piramidespel, of draagt het bij aan de erkenning van de digitale kunst? Is er eindelijk een bron van inkomsten voor webkunstenaars? Wat is de betekenis en waarde van digitaal bezit? 

Praat erover mee op 28 februari met onze gasten:

  • Jan Robert Leegte is kunstenaar, curator en geeft lezingen over internetgerelateerde kunst. Zijn NFT-serie Ornament bestaat uit 256 objecten, die hij vorig jaar allemaal verkocht. Bij elke doorverkoop krijgt Jan Robert een percentage van het verkoopbedrag. Deze serie bestaat niet zomaar uit plaatjes, maar is inherent verbonden aan de blockchain. “I don’t use software to make art, I make art about software”. 
  • Lotte Schuengel deed de research voor de uitzending. Ze schreef ook diverse artikelen over NFT’s voor de VPRO website, zoals Kunst is dood. Lang leve de blockchain en Zijn NFT's een nieuwe vorm van venture capital?
  • Inte Gloerich is media- en technologie-onderzoeker. Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht onderzoekt ze onder andere blockchain-kunst. Bij het MoneyLab aan de Hogeschool van Amsterdam kijkt ze naar interventies en experimenten in de digitale economie.  

De uitzending is maandagavond 21 februari om 22:15 uur te zien op NPO 2, en staat ook al online.  

De meet up is ook live via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030 te volgen, waar je ook onze eerdere meet ups terug kunt kijken.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht


Titels bij dit onderwerp