Tegenlicht Meet Up | Welkom in het Symbioceen

28 november 2022, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Welkom in het Symbioceen

Op zoek naar het natuurlijk evenwicht tussen mens, natuur en klimaatverandering. Meetup n.a.v. de Tegenlichtuitzending van 21/11. 

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen, een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Grondlegger van dat idee is de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht. Zijn idee is een antwoord op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de natuur domineert en exploiteert. Een tijdperk met allerlei negatieve gevolgen zoals grondstof tekorten, het klimaatprobleem en het verlies van biodiversiteit. 

De gasten van deze week:

  • Rob van Hattum, regisseur van de uitzending en wetenschapsjournalist. Hij maakte spraakmakende Tegenlichtdocumentaires over technologische innovaties zoals 'De race om de superbatterij', 'De Waterstof revolutie', 'Rijden op zon' en 'Medicijnen van morgen'.

  • Lena Kortman en Bonnie van Vugt maken voor BioArt Laboratories te Eindhoven de Podcast Symbiotopics, waarin zij wetenschappers en kunstenaars interviewen over het Symbioceen. De kernboodschap: wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Schade aan de natuur is schade aan onszelf. Een transitie naar het Symbioceen vereist een ander sociaal, economisch en politiek systeem dan dat waarin we nu leven. Hoe gaat dat er uit zien?

  • Vincent Blok, hoofddocent techniek filosofie aan Wageningen University&Research, schreef het boek 'Van wereld naar aarde', filosofische ecologie van een bedreigde planeet.

Reserveer je kaartje

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.