Tegenlicht Meet Up | De ideale Unie volgens Mathieu Segers

30 mei 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater | 19.00 -20.00 uur herhaling uitzending | 20.00 start Meet Up

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

‘Europa, word wakker!’ roept de Oekraïense president Zelensky, ‘dit is hét moment voor Europese solidariteit’ Maar waar zou die uit moeten bestaan? Kunnen wij ons als West-Europa, na dertig jaar loze beloftes, werkelijk verenigen met het eigen Oosten?

Mathieu Segers, hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis, columnist en auteur, vraagt zich af of het niet de hoogste tijd wordt voor versnelde toetreding tot de Europese Unie, betere arbeidsomstandigheden voor Oost-Europese werknemers en militaire versterking van Oost-Europa. Waarom voert West-Europa (en niet in de laatste plaats Nederland) nog zo’n ‘politiek van gisteren’? 

‘In feite is de Europese Unie sinds het Verdrag van Maastricht in 1992, steeds “Oost-Europeser” geworden, maar wij als West-Europeanen hebben dat eigenlijk nooit verinnerlijkt’, stelt Segers.’ Het Oosten was ver weg, zowel in afstand als mentaliteit.
De vrije markt en het vrij verkeer van kapitaal leverden óns meer voordeel op dan de Oost-Europeanen.  Maar de Unie hoort zowel West- als Oost-Europeanen externe én individuele veiligheid te bieden’. Dertig jaar na het Verdrag, schetst Segers vanuit Maastricht ‘de ideale Unie’ en de bijbehorende politiek van morgen.

Tijdens de Tegenlicht Meetup praten we verder over deze ‘ideale unie’ en de knelpunten in het integratie proces. Welke stappen dient de EU te zetten richting Oost-Europese landen en potentiële lidstaten? En in het geopolitieke krachtenveld?  

Onze gasten:

  • Tineke Strik is lid van het Europees Parlement (GL) en hoogleraar Burgerschap en Migratierecht. In het parlement werkt zij onder meer aan het buitenlandbeleid van de Europese Unie,  migratie en de mensenrechten. 
  • Jorrit Steehouder doceert geschiedenis Internationale Relaties en Europese Integratie aan Universiteit Utrecht. Hij onderzocht de wortels van de Europese economische en monetaire samenwerking.
  • Alexander Oey is regisseur van de uitzending. Hij maakte meerdere documentaires over Europa en over een alternatieve economie, zoals de donut.

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlicht030

Livestream via YouTube

Je kunt de meetup ook volgen via de livestream.