Tegenlicht Meet Up | Digitale detox

31 januari 2022, van 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Moet onze eigen digitale mentaliteit broodnodig veranderen?

In deze uitzending spreekt Roland Duong met filosoof Hans Schnitzler over het gevaar dat de datatechnologie vormt voor onze maatschappij, politieke vrijheid en democratie. Het gesprek wordt afgewisseld met fragmenten uit eerdere Tegenlicht-documentaires. De rode draad is onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving. Met alleen strengere regels gaan we het niet redden, is het idee. Onze eigen digitale mentaliteit moet broodnodig veranderen.

Deze Tegenlicht Meet Up:
Over deze en andere vragen gaat moderator Nikki Schilperoort op 31 januari in gesprek met:

  • Regisseur Roland Duong, al jaren gefascineerd door de wereld van Big Tech. Naast tv-uitzendingen maakt hij o.a. ook de podcastserie De slag om het Internet;
  • Prof. Albert Meijer, hoogleraar Publieke innovatie (UU). Zijn huidige onderzoeksinteresses zijn smart cities, publieke controle, informatisering en individualisering in het openbaar bestuur. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten op het gebied van data en algoritmen bij gemeenten, provincies en de politie. Ook is hij de opsteller van de Code Digitale Overheid.
  • Derk Stenvers en David Schwarz van theatercollectief de Transmissie maken samen met Setup de voorstelling The Silicon Passion. In deze voorstelling onderzoeken ze vragen als: moet Big Tech aan het kruis? Wat is de functie van de zondebok? Welke rol spelen wij als gebruikers van technologie in deze Passie? In de Meet Up zien we een fragment uit de voorstelling en vertellen Derk en David erover.
  • Dr. Andrieke Thissen is neuropsycholoog docent Toegepaste Psychologie op hogeschool Saxion. Zij coördineert het excellentieprogramma Brain & Technology. Eenmaal voor de klas merkte ze dat de smartphone zowel vloek als zegen was, waarna ze een onderzoek is gestart naar hoe studenten het ervaren als ze gedurende acht weken hun telefoon moeten opbergen tijdens de les.

Kom langs en praat mee!

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 22.00 uur.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, de VPRO en een groep professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

Titels bij dit onderwerp