Tegenlicht Meet Up | Freezing fertility

11 oktober 2021, van 19:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: Gratis, wel reserveren

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

Freezing fertility

Wat betekent het voor vrouwen, nu en straks, om vruchtbaar te zijn in de 21ste eeuw? Vrouwen krijgen op steeds hogere leeftijd kinderen, en soms lukt dat dan niet meer. Daarom beslissen steeds meer vrouwen om eicellen in te vriezen, om zo hun fertiliteit te managen. Daardoor is een nieuwe werkelijkheid ontstaan: die van de baby-maakindustrie. VPRO Tegenlicht onderzoekt: denken we voldoende na over hoe de toekomst van het kinderen maken eruit zal zien? En wie laten we die toekomst vormgeven?

Deze Tegenlicht Meet Up:
Het managen van leven, dankzij ontwikkelingen in de wetenschap en technologie kunnen we er steeds verder in gaan. Maar hoe verder we ermee komen, hoe meer vragen en dilemma’s zich opwerpen.
Making Love is for the bedroom, making babies is for the professional, Aldus Stuart Lavery (consultant gynaecologie) die eicellen invriezen promoot als een instrument om vruchtbaarheid uit te stellen. 
Bevruchting verplaatst zich zo van de slaapkamer, naar de onderzoekstafel van wetenschappers en nu ook naar de commerciële markt. Een uitkomst voor vrouwen die hun biologische klok voelen tikken, maar er nu nog niet klaar voor zijn.
Met het invriezen van je eicellen koop je als het ware opties voor de toekomst. Dat is op het eerste gezicht een emancipatoire ontwikkeling voor vrouwen. Maar een die ook veel onrust geeft, want als je het kan doen, waarom zou je het dan niet doen, ook al heb je nog geen kinderwens? Wie betaalt heeft meer mogelijkheden. Maar aan het verdienmodel van vruchtbaarheidstechnieken zit ook een keerzijde. 
Is het invriestraject wellicht een technologische oplossing voor een sociaal probleem? Omdat relaties ten opzichte van de vorige eeuw veranderd zijn, lopen vrouwen steeds vaker aan tegen het probleem van uitstelgedrag en moeder willen worden maar nogsteeds wachten op de ‘Ware’. Zou ons beeld van gezinsconstructies en maatschappelijke verwachtingen van vrouw zijn moeten veranderen?  

Over de uitkomsten en keerzijden van deze vruchtbaarheidstechniek gaan we in gesprek met onze gasten:

  • Keshia Hederman- deed de research voor het maken van deze Tegenlicht uitzending. Voor de uitzending ging zij opzoek naar ‘lotgenoten’: vrouwen die net als zij ooit moeder willen worden, niet eindeloos veel vruchtbare jaren meer hebben, maar voor wie het nu geen goed moment is om een kind te krijgen.
  • Lucy van der Wiel, onderzoekster voortplantingstechnologie aan Cambridge en schrijfster van het boek Freezing Fertility. Lucy ziet de voordelen van het invriezen. In een maatschappij waarin bepaalde zekerheden, een huis, baan, relatie, steeds langer op zich laten wachten, is invriezen voor sommige vrouwen een uitkomst. Maar hoe verhouden zich de kosten van een invriestraject (emotioneel en fysiek) zich met de kansen op succes? En: wanneer slaan we door in het maakbaarheidsdenken?
  • Dr. Sebastiaan Mastenbroek is klinisch embryoloog bij het Amsterdam UMC Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Hij heeft een kritische blik op de verdienmodellen rondom vruchtbaarheid en weet alles over de nieuwste ontwikkelingen binnen de voortplantingsgeneeskunde en wat we daarvan in de nabije toekomst kunnen verwachten. Mastenbroek mengt zich regelmatig in het maatschappelijk debat over de 'toekomst van de menselijke voortplanting'  zoals in de Volkskrant, Trouw en NRC.
  • Evelien de Jong is cultuurwetenschapper en werkzaam als beslishulp voor vrouwen met een kinderwens bij www.wilikeenkind.nl. Zij pleit voor realistische verwachtingen van de liefde en bredere visie op gezinsconstructies in de samenleving. Zij heeft zelf een dochter dankzij IVF, woont in een woongroep, en de vader woont in zijn eigen huis. Zij wonen niet samen, maar voeden wel samen op.
  • Karin Spook is ervaringsdeskundige. Zij liet twee keer eitjes invriezen. 20 eitjes invriezen bleek de grootste kans op succes. Ze heeft een kinderwens, maar geen partner. Met het invriezen van haar eicellen neemt de druk op toekomstige relaties voor haar af. “Het is een klinisch proces dat je ingaat, maar liever dat dan de rouw om een gemiste kans.”

Praktische informatie:

Deze Meetup vindt plaats in het Theater van de Bibliotheek Neude. Deelname is gratis. Graag reserveren.

  • Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur.

Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht. 

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

Je kunt ook meekijken via de live stream