Tentoonstelling: dakloosheid, de mens achter het stigma

15 juni 2023 t/m 16 juni 2023 | Bibliotheek Neude - Grote hal (nis) - tijdens openingstijden

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De fototentoonstelling Dakloosheid: de mens achter het stigma is een initiatief van Rens de Winter en Lisanne van Kesteren. Studenten psychologie Universiteit Utrecht. Vanuit de UU zijn zij in gesprek gegaan met verschillende ex-daklozen met ieder een eigen, uniek verhaal.

“In onze dagelijkse routine zijn we voortdurend bezig met ontmenselijking. Geen “groep” in de samenleving wordt zoveel ontmenselijkt, bewust en onbewust, als “de daklozen”. Een groep die bij menig passant de nodige vooroordelen doet opborrelen. De neiging om hen als minder te zien, omdat ze afwijken van de norm. Mensen wiens aanwezigheid wordt gevoeld, maar niet gezien, niet gehoord, niet als waardig wordt herkend. Dit is de ervaring van stigma. Zij hebben echter één ding gemeen: het zijn mensen, die dit stigma hier in Utrecht hebben beleefd."

Rens en Lisanne zijn op vrijdag 16 juni tussen 9.00 en 17.00 uur in de Grote hal van Bibliotheek Neude te vinden om het project toe te lichten en is er ook de mogelijkheid in gesprek te gaan met geportretteerden.

Dit is een Door en Voor Utrechters project.