Fluid.

8 oktober 2023 t/m 2 november 2023 | Bibliotheek Neude - tentoonstellingswand 2e etage

Kosten: Gratis, tijdens openingstijden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De tentoonstelling Fluid. is een serie portretten van Utrechtse queer personen. Fotograaf Henja Kooijman: ‘De queers (non binair en gender fluide) op deze foto's wonen allen in Utrecht en zijn allemaal helemaal ok met queer zijn (ze noemen het zelf 'queer joy'). Ze staan op de foto met de kleding/haar/make-up waar zij zich het beste bij voelen.’

‘In Utrecht zijn er weinig specifieke plekken voor queers. Juist het gebrek aan deze specifieke plekken maakt dat de queers zich helemaal thuis voelen in Utrecht, want waarom moeilijk doen als queer zijn net zoiets is als bijvoorbeeld rood haar hebben? Deze mensen zijn trots op wie ze zijn, dat blijkt uit de aanmeldingen die ik kreeg voor de foto's.
’Met de foto's wil ik een andere blik werpen op het queer zijn. Mijn modellen hebben allemaal dezelfde gedachten: “non-binair/fluïde zijn is niet wíe ik ben, maar wát ik ben”. Ik wil het denkbeeld over non-binaire personen lichtvoetiger maken en de zwaarte eruit halen. In mijn pubertijd zag ik er ook anders uit dan de rest, wat me vaak een buitenbeentje maakte in het dorp waar ik opgroeide. Dit motiveert me om mensen erop te wijzen dat iedereen in de eerste plaats mens is ook al zien ze er anders uit dan jij. Zie mensen voor wíe ze zijn i.p.v. wát ze zijn.’ Henja Kooijman (zij/haar) (foto onderaan).

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 7 oktober om 20.00 uur.

Over fotograaf Henja Kooijman

Henja fotografeert onder de naam Wunderlust fotografie. Ze is gespecialiseerd in het maken van portretfoto’s van mensen die niet graag voor de camera staan.

Deze tentoonstelling is onderdeel van Utrecht Queer Culture Festival en mede mogelijk gemaakt door Utrecht Marketing.