Tentoonstelling Marzouka's Ladies

26 mei 2023 t/m 1 september 2023 | Bibliotheek Overvecht

Kosten: Gratis | tijdens openingstijden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een kleurrijke tentoonstelling van de Marzouka's Ladies: een groep vrouwen uit Overvecht. Kunstenaar Marloes Wijtsma heeft de groep van januari tot mei bijgestaan op een creatieve reis.

Wijtsma: ‘Ik heb het de deelnemers best wel lastig gemaakt want ik wilde dat wat zij maakten uit henzelf komt. Dat is goed gelukt. De sfeer was heel goed, iedereen heeft het geweldig gedaan. De vrijwilligers assisteerden fantastisch! Sommige vrouwen hadden al wat ervaring terwijl het voor anderen nieuw was om kunst te maken. Ik ben heel trots op de resultaten". Deelnemers waren zelf ook verrast over wat ze hebben bereikt:

- “Ik vergeet tijdens het schilderen even alles om me heen en ontspan”.
- “Heerlijk om alleen maar bezig te zijn met mijn kleiwerkstuk en mijn handen het werk te laten doen”. 
- “Door met mijn handen te werken, ontspant mijn hoofd”.

Om erin te komen zijn we begonnen met het tekenen van kopjes en schotels. Daarna hebben we zonsondergangen en sterrenhemels geschilderd, van klei zijn potjes naar eigen ontwerp geboetseerd en versierd. Als een persoonlijk cadeautje zijn decoratieve kaarten getekend om te versturen. Er is een tekendictee gedaan, waarbij ze de woorden die ik noemde moesten tekenen. Dat ging goed, de groep kwam met creatieve oplossingen. Verder zijn kaften van boeken nagetekend, van touw is macramé geknoopt voor plantenhangers en kaarslichtjes en er zijn kleurrijke pompons gemaakt.

Tussendoor namen deelnemers soms werk mee naar huis om het af te maken. Foto’s op de wand laten zien hoe ze te werk zijn gegaan.

Deelnemers Marzouka’s Ladies: Hamima, Naima, Saima, Fatima, Latifa, Aicha, Nazhat, Najat, Fatima, Aij Rabia B., Loubna, Romaiza, Halima, Hada, Halouda, Hada 2. , Yamina, Mimouna, Fatima B., Fatima Z., Jamha, Khadija , Jamila, Rokaya, Agnes, Rachida, Aicha A., Aicha el, Habiba, Aziza, Rabia, Fatiha, Karima en Malika.

Over Marzouka’s Ladies

Al 16 jaar lang komen de Marzouka’s Ladies wekelijks samen, waarvan 7 jaar in de bibliotheek. De groep bestaat uit ouderen van 55+ tot eind 80 jaar oud. De meeste vrouwen hebben een Marokkaanse achtergrond, er zijn ook vrouwen uit Irak, Jemen en Nederland. Iedereen is welkom. De naam komt van Marzouka Morabit-Boulaghbage, zij is degene die de groep bij elkaar heeft gebracht. Eigenlijk wilde ze de groep de naam ‘Rozemarijn’ geven. In Marokko is Rozemarijn een bergplant. Marzouka nam deze plant ooit mee uit Marokko om hem in haar tuin in Nederland te verplanten. Die groeide uit tot een grote struik, maar kreeg nooit dezelfde geur terug als in Marokko. De vrouwen in de groep zijn volgens Marzouka als deze rozemarijn: weggetrokken van hun geboortegrond en niet helemaal tot bloei kunnen komen in Nederland. Toch is er een enorme leergierigheid en proberen ze samen veel nieuwe dingen uit. Zo hebben ze zich de afgelopen maanden samen met kunstenaar Marloes Wijtsma bezighouden met kunst en zijn zelf creatief aan de slag gegaan. Dat werk is nu tentoongesteld in de bieb. 

Voor Marzouka voelt de groep vrouwen als familie. “Sommige vrouwen voelen als mijn kinderen of dochters en sommige als mijn zussen of moeder. Ik zal altijd voor het bestaan van deze groep blijven vechten”.

Over Marloes Wijtsma

Marloes Wijtsma is beeldend kunstenaar en woont en werkt in het stadsdeel Vleuten, de Meern, Leidsche Rijn. Haar jarenlange ervaring in het onderwijs op een ROC Social Work geeft haar de vaardigheden kunst als middel in te zetten voor socialisatie, eigenwaarde, ontspanning, samenwerking en talentontwikkeling. Haar eigen beeldend werk maakt ze in haar atelier. Ze schildert en tekent boeketten en bloesems op grote doeken en laat zich inspireren door de oude meesters uit de Gouden eeuw.

Over Marzouka Morabit-Boulaghbage

Marzouka is oprichter van de stichting Al Amal, deze is opgericht voor het ondersteunen van vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.