Recursion /回帰+Homage / オマージュ

3 mei 2022 t/m 31 mei 2022 | Bibliotheek Neude | tweede etage | tijdens openingstijden | t/m 31 mei

Kosten: Gratis

Japanse kalligrafie is een van de oudste kunstvormen in Japan. Tijdens de Manga & Japanse cultuur-week in februari in Bibliotheek Neude gaf Lanka een live performance. In deze tentoonstelling zie je het resultaat daar van. Lanka is geboren en getogen in Hokkaido.

Ainu is een inheems volk dat leeft op het land rond de zee van Okhotusku, waar ook Hokkaido deel van uitmaakt.  De performance is geïnspireerd op de cultuur en tradities van het Ainu volk. De karakters 神 威 礼 祈 staan voor de cultuur en denken van de Ainu.Het Ainu volk gelooft dat God bestaat in natuur en dieren, en ook in voorwerpen gemaakt door mensen. Het Ainu volk noemt God (神 威)met respect.Het Ainu volk voert een ritueel op (祈) wanneer ze op dieren jagen om voedsel te verzamelen en maken kleding om hun dankbaarheid en respect te tonen (礼).In een van de werken heeft Lanka de mythe van de Ainu over het begin van de wereld uitgedrukt ‘Er was zoiets als een olieachtige vloeistof drijvend in de oceaan toen er nog geen aarde, mens, land was. Dit vatte vlam en veranderde in lucht. De rest van de oceaan is geleidelijk vaste stof geworden en zo land geworden.’

De performance was onderdeel van de Manga en Japanse cultuurweek in Bibliotheek Neude in februari van dit jaar, georganiseerd in samenwerking met JACCU - Stichting Japanese Art & Culture Centre of Utrecht.

日本芸術文化センターユトレヒト