Theater na de Dam

4 mei 2022, van 14:00 tot 14:45 | Bibliotheek Neude - Theater | & 18.30 - 19.15 & 20.30 - 21.15 uur

Kosten: € 5,00 | Reserveren via Theaterschool

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten honderden jongeren in tientallen verschillende projecten door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien.

‘Verzet in een geruite jas’ – Jongerenproductie, Theaterschool Utrecht

'Truus’ staat er in de lente aan het water, als de narcissen die haar naam spellen in bloei staan. We zitten aan de singel, omhelst door onze jassen en kijken naar de overkant. Voelen aan het gras, waar zij misschien op stond. ‘Truus, ben je daar?’, fluisteren we in de wind. Alsof we haar om hulp vragen, of om raad. Omdat wij soms niet zeker weten of we zo moedig durven zijn, kunnen zijn. Maar meestal weten we het zeker, dat als het zover komt, ook wij… ‘Truus van Lier’, fluisteren we nog eens. Omdat we dicht bij haar willen zijn.

Onder leiding van theatermakers Evelien Kanters en Lotje Went onderzochten vijf jonge mensen het verhaal van verzetsheldin Truus van Lier, die haar leven gaf voor de strijd voor rechtvaardigheid en vrijheid. Wat maakte dat zij durfde te doen wat ze deed? Zouden deze jongeren ook zo heldhaftig durven zijn als het puntje bij paaltje komt?  14:00 uur.

Meer informatie en reserveren via de Theaterschool

'Misschien over een tijd’ – Tussenjaar, Theaterschool Utrecht

14 jongeren van het Tussenjaar bij Theaterschool Utrecht hebben zich het afgelopen jaar afgevraagd wie zij zijn, wat hen drijft en wat hun plek in deze wereld is. Zij ronden, onder leiding van theatermakers Eva Beijneveld en Simone van Laar, dit avontuur af met een theatervoorstelling in het kader van Theater Na de Dam.

In het proces zijn de jongeren in gesprek gegaan met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Insteek van het gesprek was de vraag: ‘Hoe heeft de oorlog en de periode erna jou gevormd tot wie je bent? Moe(s)t je soms delen van jezelf wegstoppen om te overleven? Welke kanten laat jij niet aan de buitenwereld zien? En wat doet dat met een mens?

18:30 uur & 20:30 uur

Meer informatie en reserveren via de Theaterschool