Lezing Utrecht en het slavernijverleden (online)

21 april 2021, van 19:30 tot 21:00 | Online via Livestream

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Er komt steeds meer belangstelling voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook Utrecht speelde daarin een rol. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe doet in opdracht van de Gemeente Utrecht onderzoek naar Utrecht en het slavernijverleden. Joyce Pennings ondersteunt de onderzoekers daarbij. Beiden vertellen in deze lezing over dit onderzoek. De lezing wordt opgenomen in Bibliotheek Neude en is te volgen via een livestream.

Op dit moment laat de Gemeente Utrecht onderzoek doen naar de rol van de stad Utrecht in het slavernijverleden. De resultaten ervan worden halverwege 2021 verwacht. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe werkt in opdracht van de Gemeente Utrecht aan het onderzoek en vertelt wat er voorafgaande aan het onderzoek al bekend is. 
 
Het Utrechts Archief is een belangrijke basis voor dit onderzoek. De collectie bevat ruimt 31 km archieven en historische bronnen over de stad en provincie Utrecht. Hierin zijn ook sporen te vinden van het slavernijverleden van de stad Utrecht. Joyce Pennings, archivaris van Het Utrechts Archief, ondersteunt de onderzoekers bij hun zoektocht door de archieven. Zij vertelt over de bronsoorten die relevant zijn voor dit onderzoek en laat zien hoe je er onderzoek in kunt doen. 
 
De avond sluit af met een panel bestaande uit Nancy Jouwe, Leroy Lucas (Keti Koti Utrecht), Janice Deul (gastcurator Black Fashion Matters, Centraal Museum) en Ninke Bloemberg (Centraal Museum). Marischka Verbeek van Savannah Bay is de moderator van de avond.

Coronarichtlijnen

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. Lees hier alles over de richtlijnen.


  • Nancy Jouwe

  • Leroy Lucas

  • Janice Deul

    foto: Roger Neve

  • Ninke Bloemberg

    foto: Ernst Moritz

  • Marischka Verbeek

  • Joyce Pennings