Tentoonstelling: Vrouwen die muren afbreken

1 september 2021 t/m 30 september 2021 | Bibliotheek Kanaleneiland

Kosten: Gratis | Te bezoeken tijdens openingstijden bibliotheek

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tien portretten én verhalen van Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren af durven te breken. De foto’s zijn gemaakt door onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker Ilvy Njiokiktjien. Zij won al veel prijzen waaronder twee awards bij World Press Photo en werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera. Het idee en de teksten rond de tentoonstelling zijn van Véronique Konings.

De tentoonstelling is geïnspireerd op Trijntje van Leemput. De Utrechtse vrouw die de moed had om iets te doen wat veel Utrechters wilden, maar niemand durfde.

In de 16e eeuw stond er op het Vredenburg een dwangburcht, van waaruit de Spanjaarden de stad overheersten. Toen zij na een belegering op 11 

De tien vrouwen in deze expositie waren eerder te zien in de tentoonstelling ‘De ommuurde stad: geschiedenis van een stadsverdediging’ in het Centraal Museum. Sindsdien reizen ze naar diverse Utrechtse wijken.

Het idee en de teksten zijn van Véronique Konings. Zij startte hiermee als medewerker Educatie & Interpretatie van het Centraal Museum. Sinds begin dit jaar werkt zij aan een boek met nog meer verhalen van Utrechtse vrouwen die muren afbreken. www.vrouwendiemurenafbreken.nl  

De foto’s zijn gemaakt door Ilvy Njiokiktjien. Zij is onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker en focust op hedendaagse sociale onderwerpen, met name in Afrika. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency en ambassadeur van Canon. Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands en won in 2014 als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera.

Coronarichtlijnen

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. Lees hier alles over de richtlijnen.


De tentoonstelling in het Centraal Museum (© Jan-Kees Steenman)