Boekpresentatie Vrouwen die muren afbreken | 22 opbouwende verhalen

4 september 2022, van 12:30 tot 17:30 | Bibliotheek Neude

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zondag 4 september vindt in bibliotheek Neude de feestelijke boekpresentatie plaats van het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen. Het boek bevat 22 inspirerende verhalen en evenveel prachtige portretten van Utrechtse vrouwen die vandaag de dag figuurlijk muren afbreken in de samenleving.

Denk bij ‘muren afbreken’ aan vooroordelen tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van culturele achtergrond, seksuele voorkeur, gender, huidskleur en vrouwen in een beroep dat nog als mannenberoep gezien wordt. Maar ook aan strijden voor een ideaal dat die ons allemaal aangaat of mensen verbinden die elkaar niet zo gauw opzoeken. 

Auteur: Véronique Konings | Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien | Uitgeverij: Lente

Vrouwen die muren afbreken is geïnspireerd door de zestiende-eeuwse Utrechtse heldin Trijn van Leemput. Samen met een groepje vriendinnen begon zij met de sloop van kasteel Vredenburg toen de Spanjaarden eruit vertrokken waren en de burcht leegstond. Iedereen wilde dat hij afgebroken werd, omdat men bang was dat er een nieuwe vijand in zou trekken. Niemand deed iets. Trijn wél!

Het eerste exemplaar van het boek wordt tijdens de feestelijke boekpresentatie in ontvangst genomen door wethouder Linda Voortman.

Empowerment workshops | Vrouwen die muren afbreken

Voorafgaand aan de feestelijke boekpresentatie vinden op 4 september in Bibliotheek Neude Empowerment workshops plaats die gegeven worden door vrouwen uit het boek. De ‘murenafbreeksters’ uit het boek vertellen hun verhaal en gaan met de deelnemers in gesprek of geven hen een interactieve opdracht. Zo wordt de ontmoeting een actieve gebeurtenis, waaruit de deelnemers inspiratie, kracht en plezier putten en waarbij ze verbinding met elkaar ervaren. Deelnemers ontmoeten niet alleen de vrouwen die muren afbreken, maar ook elkaar. Ze worden uitgenodigd actief deel te nemen en hun eigen inbreng te geven. Verhalen worden gedeeld, diversiteit gevierd!

De volgende drie vrouwen wier verhaal onderdeel is van het boek geven op 4 september een Empowerment workshop in Bibliotheek Neude:

Marischka Verbeek | Op verhaal komen: hoe vind je je thuis?

Wat betekent ‘thuis’ voor jou? De plek waar je werkelijk jezelf kunt zijn, waar je je goed en ontspannen voelt, waar je hoort? Voor veel mensen is deze plek of dit gevoel iets waar ze naar op zoek zijn of naar terugverlangen. In de sleur en stress van het volwassen leven lijken we onszelf soms een beetje kwijt te raken. Om weer zin en inspiratie op te doen moeten we soms terug naar de plek waar we vandaan komen. Maar hoe doe je dat in de dagelijkse drukte? Verhalen en mythen zijn een krachtig middel om jezelf en je leven te verkennen en betekenis te geven. Ook kunnen ze je helpen om belangrijke beslissingen te nemen of stappen te zetten naar verandering. In deze workshop ga je op een creatieve manier aan de slag met sprookjes en verhalen die je inspireren de weg naar je eigen thuis te gaan zoeken. We maken daarbij gebruik van een verhaal uit het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estés. Het verhaal waar het voor Marischka allemaal mee begon. Deze workshop is voor iedereen die interesse heeft in dit thema en/of de kracht van verhalen.

Verzoek: Neem iets (voorwerp/foto/tekst) mee naar de workshop wat voor jou  symbool staat voor jouw ‘thuis’, niet zozeer waar je vandaan komt maar de plek waar je werkelijk jezelf bent, waar je hoort.

Over Marischka Verbeek (1966)
Na haar studie Literatuurwetenschap werd Marischka boekverkoper en sinds 1997 eigenaar bij boekwinkel Savannah Bay in Utrecht, gespecialiseerd in gender, seksualiteit en diversiteit. Daarnaast is zij als Transforming Stories actief als coach|trainer en programmamaker in de culturele sector. Zo organiseert ze literaire avonden, workshops en andere events over feminisme, Indische literatuur of queer thema’s, voor o.a. Utrechtse musea en bibliotheken. 

Foto: ©Ilvy Njiokiktjien/Centraal Museum

Rianne | Kijken zonder muren

Rianne heeft liefde en verbinding als missie. Vanuit haar eigen achtergrond weet zij heel goed hoe het voelt om als LHBTQ-er niet te mogen zijn wie je bent. Het pad dat ze gegaan is heeft haar gesterkt in haar missie om mensen van alle seksuele voorkeuren en culturele achtergronden met elkaar in verbinding te brengen. Met haar eigen verhaal creëert ze een welkome atmosfeer die voor alle aanwezigen voelbaar is. Zij richt haar workshop in als een drieluik. Middels een ervaringsgerichte speelse oefening met groot effect laat ze hen eerst kijken met vooroordelen (muren) en ervaren hoe dat is. Daarna nodigt ze de deelnemers uit tot een prachtige en krachtige ontmoetingsoefening waarbij muren wegvallen. Als afronding bedenken de deelnemers hoe ze het effect van wat ze in de workshop ervaren hebben, kunnen verduurzamen in hun dagelijks leven. Durf jij echt te kijken, ook als dat misschien een beetje ongemakkelijk voelt?

Foto: ©Ilvy Njiokiktjien/Centraal Museum Utrecht

Jacqueline Kleijer | Wensen en grenzen!

Het is zo makkelijk gezegd: ‘Je moet je grenzen aangeven!’ Maar zo eenvoudig is het niet altijd in de praktijk. Sinds #metoo lijkt het alsof grensoverschrijding altijd met seksualiteit te maken heeft, maar dat is natuurlijk niet zo. Dagelijks heb je te maken met het schipperen tussen wensen en grenzen van jou en van anderen. Soms sluipt er een patroon in je reacties, dat je juist belemmert. Het is dan helpend om je eigen patroon/muur te doorbreken. Deze workshop geeft je inzicht in reactiepatronen en het durven doorbreken daarvan. Je krijgt inzicht in welke reactie bij jou past én hoe je ervoor zorgt dat jouw grens goed ontvangen wordt. Want als je goed voor je wensen en grenzen zorgt, hoef je geen ‘muren’ op te werpen tussen jou en een ander. Nee zeggen begint met kleine stapjes. Heel laagdrempelig dus. Je kan het na de workshop meteen gebruiken!

Over Jacqueline Kleijer:
Workshopleider Jacqueline Kleijer heeft jarenlang gewerkt als therapeutisch hulpverlener met slachtoffers van seksueel geweld en geeft nu les, lezingen en trainingen. Ze maakt gebruik van verhalen (ook uit de praktijk), wetenschappelijke onderbouwing en humor.

Praktische informatie:

zondag 4 september | Bibliotheek Neude | Theaterzaal | Boekpresentatie | 16.45 - 17.30 uur | Aansluitend borrel | gratis, wel vooraf reserveren. 

Boekpresentatie én workshops | 12.30 - 17.30 uur | Aansluitend borrel | € 15  lid / niet-lid

  • 12.30 – 13.00 uur: inloop 
  • 13.00 – 14.30 uur: eerste workshop 
  • 14.30 – 15.00 uur: pauze 
  • 15.00 – 16.30 uur: tweede workshop 
  • 16.45 – 17.30 uur: boekpresentatie 
  • Aansluitend vanaf 17.30 uur: borrel

Je krijgt op de dag te horen voor welke workshops je bent ingedeeld. 

Meer informatie over het project: https://vrouwendiemurenafbreken.nl/

Reserveer hier voor Boekpresentatie én workshops

Reserveer hier voor alleen de Boekpresentatie