Vrouwen Schrijven Geschiedenis

24 november 2021, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude | Theater

Kosten: € 5 lid / € 10 niet-lid

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Dido Michielsen, Machteld Siegmann, Lianne Damen, Brigitte de Swart en Lisa Weeda. Vijf vrouwen. Vijf historische romans. Vijf nieuwe stemmen in de literatuur. Onder de noemer ‘Vrouwen Schrijven Geschiedenis’ zijn vijf auteurs on tour. Met de historische roman als kloppend hart. Grietje Braaksma van Broese interviewt de auteurs. Wat is hun persoonlijke fascinatie met het tijdperk uit hun romans? Waarom kozen zij voor fictie? In hoeverre is hun werk vergelijkbaar en wat valt eruit mee te nemen naar het heden? Natuurlijk is er de mogelijkheid om de schrijvers persoonlijk vragen te stellen.

Historische romans zijn een bloeiend en geliefd genre. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, noemde ze ooit ‘een middel om het heden te begrijpen en te analyseren’. Reden voor de schrijvers van Vrouwen Schrijven Geschiedenis om de krachten te bundelen. “Ons doel is om de historische roman als genre in de schijnwerpers te zetten”, aldus de Utrechtse schrijfster Lisa Weeda.

Literaire prijzen
De debuutromans van de schrijvers verschenen vlak voor of tijdens de coronacrisis. Geen gemakkelijke tijd om te debuteren, wat extra aanleiding was om het initiatief van Vrouwen Schrijven Geschiedenis te starten. Twee van de schrijvers wisten in 2020 gerenommeerde literaire prijzen in de wacht te slepen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil.

Coronarichtlijnen

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken. Lees hier alles over de richtlijnen.