Sta stil bij voedsel en armoede

Van 10 t/m 17 oktober

Van maandag 10 oktober t/m maandag 17 oktober besteden we aandacht aan Werelddaklozendag, Wereldvoedseldag en Wereldarmoededag. Er zijn o.a. gratis minicolleges, theatervoorstellingen, optredens en er is een informatiemarkt. Ook is er een programma buiten op de Neude.


Uit je dakloos: Utrechters bouwen een huis op de Neude

Van 10-17 oktober gaan de Tussenvoorziening en de Utrechtse woningcorporaties een woning bouwen buiten op de Neude. Hiermee vragen ze aandacht voor alle Utrechters die op zoek zijn naar een woning. Iedereen mag meebouwen! Er is een terras, een winkeltje en een moestuin. Binnen, in de Bibliotheek Utrecht, vind je een uitgebreid programma van theatervoorstellingen, debat, leuke sprekers en een tentoonstelling. Zo is er onder andere een optreden van Stut theater en Awesome Utrecht. Kijk voor het hele programma op www.uitjedakloos.nl

Lees meer

Zo 16 okt | Wereldvoedseldag in bieb Neude

Op 16 oktober staan we stil bij Wereldvoedseldag. Met een informatiemarkt, workshops, minicolleges en muziek. Kijk onderaan deze pagina voor het complete programma. (beeld: Bob Mollema)

Ma 17 okt | Het Grote Utrecht Stadsdiner

Op 17 oktober (Wereldarmoededag) eet heel Utrecht samen. Op verschillende locaties wordt samen gegeten van de heerlijke Utrechtse Tuinderssoep samengesteld door chef-kok Leon Mazaraic van Grand Hotel Karel V. Ook in de hal van Bibliotheek Neude komen mensen samen voor het stadsdiner.

Kijk voor alle info op www.stadsdinerutrecht.nl

Programma 16 oktober: Wereldvoedseldag

Informatiemarkt

Alles over slim en gezond leven met een kleine beurs. Met extra aandacht voor energiebesparing in je huis en gezond, lekker en betaalbaar koken. Je vindt hier onder meer De Geldzaak, Armoedecoalitie, Stichting Leergeld en Energie U.

13.30 – 17.00 uur Grote hal

Workshop: voedselkleien

Koken met klei, heb je dat wel eens gedaan? In de workshop van De Vrijstaat creëer je de lekkerste gerechten. Maak je lievelingsgerecht van kleurrijke klei of boetseer een feestelijke taart in onze KunstKeuken. 

14.00 – 17.00 uur (doorlopend) Grote hal

Workshop: zaadbommen maken

Samen met de Guerillagardeners leer je zaadbommen maken. Met potgrond, klei en zaadjes maak je een ‘bommetje’ dat je in de stad kunt neerleggen om te ontkiemen. Help mee de stad groener en kleurrijker te maken.

14.00 – 17.00 uur (doorlopend) Grote hal

Gezond en betaalbaar eten, hoe doe je dat?

Cybille Latour van Blik & Pot speelt in haar workshop een spel met deelnemers over de schijf van 5, wat is gezond eten, wat maak je dan, waar haal je voedsel vandaan, en hoe word je zelfvoorzienend.

14.00-15.00 & 15.00-16.00 uur Grote hal

Minicolleges

Minicolleges over zelf voedsel verbouwen, voeding en leefpatronen, voedsel en inkomen en voedselstromen. Gepresenteerd door Friso van Wiersum.

  • 14.00 uur: René de Kam (stadshistoricus) over 9 eeuwen eten en armoede in Utrecht;  
  • 14.30 uur: Een tuin om van te smullen. Suze Peters (tuinontwerper) over de eetbare stadstuin;
  • 15.00 uur: Eten in diverse culturen;
  • 15.30 uur: Annemieke Kok (diëtiste van UMC Utrecht) over de invloed van je voedselpatroon;
  • 16.00 uur: Interview met Jules van Dam (directeur Tussenvoorziening) over de betekenis van de Armoedecoalitie;
  • 16.30 uur: over De Voedselpas, met initiatiefnemers Ewoud Mogendorf (Buy Proxy) en Dirck Slabbekoorn (Filiaalhouder supermarkt Schiedamseweg) en onderzoeker Thirza Andriessen (Universiteit Wageningen). Gesprek met wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg, Nadie Winde van Aldi Nederland en voedselbank Utrecht over de mogelijkheid om de pas ook in Utrecht toe te passen.  

14 00 – 17.30 uur: Laboratorium
(Na elk college is er ruimte voor publiekswissel)

Volg de minicolleges op de dag zelf ook via de livestream:

Muziek in de wijk

Een kort optreden van het orkest van Muziek in de Wijk. De orkestleden zijn 8 tot 18 jaar en komen uit Zuilen en Ondiep. Bij Muziek in de Wijk kan iedereen meedoen en les krijgen. Na afloop mogen kinderen instrumenten uitproberen onder begeleiding van een docent of andere kinderen.  

14.00 - 15.15 uur Tribune 

Honger naar solidariteit – ATD Vierde Wereld

Op 17 oktober 1987 onthulde ATD Vierde Wereld een gedenksteen op het plein van de Mensenrechten in Parijs ter ere van slachtoffers van honger, onwetendheid en geweld. Een plek om de strijd tegen armoede en voor menselijkheid te erkennen. Om de kracht, moed en hoop van mensen te bevestigen dat we samen een einde kunnen maken aan armoede en uitsluiting. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 50 replica's, waar jaarlijks op 17 oktober mensen samen komen. Met muziek van Superlandaya (zang, kora) staat de organisatie ATD Vierde Wereld stil bij inzichten van mensen in armoede over voedsel en solidariteit.

16.30 - 17.30 uur Tribune


Dit programma is een samenwerking met de Tussenvoorziening en de Utrechtse woningcorporaties, Sharing Arts Society, de Armoedecoalitie en Bibliotheek Utrecht