Artist in Library

De studie ‘HKU Fine art’ leidt studenten op tot autonome kunstenaars. Beeldend ingestelde, nieuwsgierige mensen die vol ideeën zitten. Met het project ‘Artist in Library’ zou eind maart, gedurende twee weken, de Hoogravense bibliotheek worden overgenomen. Door de lockdown draaide dit project op zijn kop. Samen met de studenten werd besloten mee te kantelen. In tijden van corona is het de verbeelding die ons op de been houdt. En zo ontstond tijdens tal van videobijeenkomsten waarin ideeën kwamen, aangescherpt en uitgewerkt werden, dit online project.

Whenthepizzaisdone

“Whenthepizzaisdone” is een collectief door en voor food lovers, die aan het koken en bakken zijn geslagen tijdens de quarantaine. Caithlin Chong, Chiou Lin, Shaydiah Granviel gebruiken recepten uit hun eigen culturen én proberen nieuwe recepten uit.

Bekijk op Instagram

Widden.hords

Met het Instagram-account “Widden.hords” zet Stephan Bras zichzelf in de positie van een Woorden-detective. Bijdrages zijn welkom, kijk op het account voor meer informatie.

Bekijk op Instagram

Makeworkcleanwindows

Op het Instagramaccount laat Lucas Mergler zien dat het zemen van ramen een creatieve bezigheid is: Iedereen kan kunst maken, iedereen is een kunstenaar.

Bekijk op Instagram

Fine Art jaar 2

Pauline Meijer geeft een inkijkje in de wereld van Fine Art jaar 2.

Bekijk op Instagram

YouTube-kanaal Pauline Meijer

Op het YouTubekanaal van Pauline Meijer vind je filmpjes waarin handige tips worden gegeven & kunstenaars worden besproken. Neem een kijkje op haar YouTube-kanaal en duik mee in de wereld van de kunst.

Naar YouTube

Corona-archieven

Michel Scherf maakte de “Corona-archieven” (afbeelding links) een verzameling collages die een persoonlijk en artistiek perspectief geven op deze crisis. De collages zijn opgebouwd uit krantenberichten en foto’s om op een creatieve manier te laten zien hoe we door deze crisis gaan.

Dyslectische voorleessessies

Op het SoundCloud-account van Roza Sharon vindt je 'dyslectische voorleessessies' waarin 'hakkelend en struikelend' wordt voorgelezen uit het boek ‘Griekse en
Romeinse sagen’ van Gustav Schwab. Een zeer informele podcast, die zeker niet anders klinkt dan wanneer de kunstenaar aan het voeteneind van jouw bed zou zitten. Informatief en best gezellig, wat wil je nog meer? Let op: 12+.

Luister op SoundCloud

Mini-kinderboekenbibliotheek

Bobbi Essers en Jamilla Karg maakten een mini-kinderboekenbibliotheek op de Slotlaan in Utrecht. Een plek om je boeken te kunnen ruilen voor iets anders, zodat we met z'n allen genieten van de kunst van het lezen. De kinderboekenbibliotheek is te vinden in de buurt van de bieb: goed zoeken dus!

Dracula & het Brulmonster

Sjoerd van der Heijden, Siem de Boer en Benjamin Pompe lieten zich voor dit project inspireren door kinderboeken. Met gebruik van karton en beschilderde lichamen riepen zij twee nieuwe scènes in het leven. In scène 1 besluit Dracula online spullen te bestellen om zichzelf griezeliger te maken, in scène 2 zien we hoe de slaap van een jongetje ruw wordt verstoord door het Brulmonster.

Het reizende poëzieboek

Janna Verkouter en Zoya Huijgen maakten een ‘doorstuur-poëzieboek’: iedereen die het boekje krijgt toegestuurd mag aanvullen.

wordsketches

Fiona Römpp creëerde voor dit project "wordsketches": woordraadsels en -grapjes.

Bekijk op Instagram

Blauw Utrecht

Lotte Bierman ging tijdens de quarantaine op zoek naar een nieuw perspectief: Utrecht omringd door herkenbaar blauw.

Bekijk op Instagram

Maak je eigen collage

Sara Klein bundelde een aantal foto’s, zodat jij aan de slag kunt om je eigen collage te maken. Voor hulp bij het maken van je collage, kun je contact opnemen met Sara via @mindcreatures op Instagram.

Download hier de foto's

Escaping quarantine

Anya Jocson maakte een muurschildering genaamd “Escaping quarantine”. De schildering is in het echt te bewonderen in het Dutchies hotel in Amsterdam.

Loop naar buiten nergens heen

Een foto-instructie door Melchior Koch.

onlosmakelijk alleen

dat was het

dit is van jou nu

of je wilt of niet

Quarantined Bean Radio

In tijden van quarantine werd de normale routine verstoord. Clayton Pelez ging op zoek naar een manier om via audiofragmenten zijn mentale staat te
representeren: De “quarantined bean radio” is het resultaat. Beluister de fragmenten:

You are okay as you are

Daniela Fais en Violetta Bandstra maakten een poëzievideo.

“You walk through the trees and they all know your name. The leaves eat alphabet cereal for breakfast and spell it out. Because they all love you”.

Over Artist in Library

Artist in Library’ is onderdeel van het project ‘Maker in Bibliotheek’: een samenwerking tussen de HKU en Bibliotheek Utrecht. Het project is opgezet door projectleider Radia Elgarbi (HKU) en Jolanda Schouten (docent Fine Art). In het project werken studenten van de meest uiteenlopende studierichtingen bij HKU twee jaar lang aan vele kunstprojecten in de Utrechtse bibliotheken. Het doel van de samenwerking is om te zoeken naar nieuwe manieren om mensen te interesseren in en te betrekken bij kunst en lezen.

Remix Zuilen
Het bekendste project van ‘Maker in de Bibliotheek’ is ‘Remix Zuilen’ waar vorig jaar veel aandacht voor was in de regionale media. Twee studenten van HKU Muziek en Technologie bezochten de wijk Zuilen om typische geluiden uit de buurt op te nemen. Samen met de Zuilense beat producer Tantu maakten ze hier muziek van, die te beluisteren was in de lokale bibliotheek waar een geluidsstudio voor jongeren werd geopend.

Kunstinspiratie uit de bibliotheek