Manga en Japanse cultuur

19 t/m 26 februari in Bibliotheek Neude

Nieuwe Manga collectie bibliotheek en Pop-up bieb MangaKissa

Van 19 t/m 26 februari is het Manga en Japanse cultuurweek in Bibliotheek Neude. Manga is het Japanse equivalent van het stripverhaal. In de Grote hal ligt de gloednieuwe mangacollectie van de bieb. Om in te bladeren én om te lenen. Naast onze eigen collectie presenteert MangaKissa een mooie pop-up collectie mangaboeken. Deze kun je bekijken en ter plekke lezen. MangaKissa is een bibliotheek op de Pauwstraat in Utrecht met zo’n 3000 manga's, artbooks en magazines. 

Lezing en performance

Za 26 feb | Lezing Yu Ito van Kyoto Manga Museum

Op zaterdag 26 februari geeft Japanse Mangawetenschapper Yu Ito van het Kyoto Internationale Manga Museum een lezing over de Japanse cultuur en Manga. Hij bespreekt mangakarakters aan de hand van "antropomorfisme"(toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens) en legt daarmee een diepere betekenis bloot. Hij laat zien hoe mangakarakters zich verhouden tot de Japanse cultuur en samenleving. Ontdek de verborgen lagen van de Japanse mangacultuur.

We spreken Yu Ito vanuit het Theater in bieb Neude via Zoom. De lezing is in het Japans, en wordt live vertaald naar het Nederlands. Je kan de lezing ook volgen via deze livestream.

Za 26 feb | 13.00 – 14.30 uur | Theater, bieb Neude

Reserveer je kaartje

Za 26 feb | Live performance kalligraferen door Lanka (alle leeftijden)

Japanse kalligrafie is een van de oudste kunstvormen in Japan. De Japanse kalligraaf Lanka leert je in deze live performance stap voor stap de beginselen. Lanka: ‘Via deze performance open je de toegangsdeur naar Japanse kalligrafie. Ervaring of kennis is niet nodig. Breng je nieuwsgierigheid maar mee. Laat je geest kalmeren met deze Japanse traditionele kunstvorm. Op zaterdag 26 februari geeft Lanka vanaf 14.40 uur een demonstratie kalligraferen in de Grote hal. (foto © Jelle Hooks)

Bekijk het werk van Lanka op Instagram

Za 26 feb | vanaf 14.40 uur - Grote hal, bieb neude
Gratis, reserveren niet nodig

De collectie van de bibliotheek: Manga

Manga is een populaire Japanse stripvorm en natuurlijk ook te vinden in de bibliotheek. De strips verschijnen meestal in serie en worden van achter naar voren gelezen. Ze zijn voornamelijk in zwart - wit getekend. Een interview met collectiespecialist Marc Conraads over de mangacollectie van de bieb.

Lees het interview

Collectietips


Dit programma is een samenwerking van MangaKissa, Himawari, Japanese Art & Culture Centre of Utrecht, Japanse PopcultuurClub Utrecht en Bibliotheek Utrecht.