Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

#boekenweekthuis: Adriaan van Dis

Tijdens de #boekenweekthuis 2021 spraken we via Zoom schrijvers over hun nieuwe boek in 'Het Voorwoord'. Teddy Tops ging in gesprek met Adriaan van Dis over zijn nieuwste roman KliFi.

#boekenweekthuis: Japke-d. Bouma

Kantooramazone Japke-d. Bouma besprak haar meest recente kantoorboek 'Hoe vind je zélf dat het gaat?'. Kijk het programma terug en kom alles te weten over de dilemma’s van thuiswerken en de kantoortuin die onder druk staat.

#boekenweekthuis: Marcel van Roosmalen

Schrijver en journalist Marcel van Roosmalen vertelt over zijn nieuwe boek 'Mijn legendarische moeder overleeft alles. Corona, dementie, eenzame opsluiting en andere ellende'. Teddy ging met hem in gesprek over dementerende dierbaren in corona-tijd.

Vrijheidscollege met Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver en debuteerde in 2008 als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. In dit boek gaat hij in op de vraag waar je bij hoort en hoe je samenleeft.

Op 21 oktober beschreef Vuijsje vanuit de Bibliotheek Neude op komische en confronterende wijze hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden.

Technologie, corona en ethiek: een tragisch verhaal

Technologie is niet zomaar handig gereedschap om ons leven makkelijker te maken, maar ook een actor. Dat weten we op z'n minst sinds Bruno Latour. Ze grijpt in, werkt met ons mee maar net zo goed tegen ons in. Wat doet technologie als ze behulpzaam probeert te zijn? Miriam Rasch duidt met SETUP de CoronaMelder.

Deze gesproken blog komt uit een online gesprek dat SETUP en de Bibliotheek Utrecht met experts organiseerden, om te praten over technologie in coronatijd.

Tussen de Regels met Maartje Wortel en Marian Donner

Op 20 juni 2020 waren schrijvers Maartje Wortel en Marian Donner te gast in de literaire talkshow van interviewer Oscar Kocken. In de Theaterzaal van de Bibliotheek Neude in Utrecht spraken zij over hun boeken, het schrijverschap en het leven. Let op! De talkshow bestaat uit twee delen: 

YA Live!

De Young Adult Leesclub goes digital! Op InstaLive kun je iedere laatste woensdag van de maand meepraten over jouw favoriete genre: Young Adult. Live in de stories op Instagram bespreken we het boek van de maand. Natuurlijk is er ruimte voor vragen. Met af en toe een special guest. Kijk mee op @bibliotheekutrecht

Bekijk hier eerdere InstaLive uitzendingen:

Studium Generale - Hoe maak je de juiste keuzes in onzeker tijden?

In Cover to Cover van Studium Generale en Bibliotheek Utrecht bespreken wetenschappers baanbrekende boeken die hun leven of inzichten hebben veranderd.

#1 Daniel Kahneman - Thinking, Fast and Slow

#2 Mediawetenschapper dr. Dan Hassler-Forest over de griezelroman Frankenstein

 

CZ@Home

Een kijkje in de Neude
Op 19 april kon je via CZ@Home een kijkje in de - toen nog - splinternieuwe Bibliotheek Neude. Onderweg zie je verschillende optredens.

Juist nu even niet - Theatermaken en corona

Video-essay door Michiel Lieuwma

"Deze lente zou ik de voorstelling 'Naar de maan of naar de haaien' komen spelen in De Bibliotheek Utrecht. Vanwege de corona-crisis is mij gevraagd om in plaats daarvan een video aan te leveren. In de video reflecteer ik op de nieuwe situatie." 

Tegenlicht Meet-Up

VPRO’S Tegenlicht houdt al bijna twintig jaar de vinger aan de pols van de maatschappij door verhalen te maken over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. Samen met deskundige gasten praten we na over wat het onderwerp van de uitzending betekent voor jou en Utrecht.

Op zoek naar meer video's van de Bibliotheek Utrecht?