Mijn lievelingstrui | Mode expo & programma

8 t/m 30 april | Bibliotheek Neude

Wat is jouw lievelingstrui? En waarom? Over de waarde van kleding, onze identiteit en keuzes.

Van 8 t/m 30 april toveren Utrechters Marjolein, Nynke en Fenny bieb Neude om tot modelab Mijn Lievelingstrui. Ze nemen je mee in de verhalen rond lievelingstruien, laten zien hoe kleding gemaakt wordt, hoe je zelf het mode-ambacht kunt beoefenen en wat er gebeurt met al die kleding die we weggooien als we erop zijn uitgekeken. Kom naar #mijnlievelingstrui. Over de waarde van kleding, onze identiteit en keuzes.   

Expositie | Mijn Lievelingstrui

Onder curatie van modeontwerpster Fenny Faber.
Wat is jouw lievelingstrui en waarom? Op je lievelingstrui ben je zuinig, daar wil je van genieten. Vaak kleven er herinneringen aan vast of heb je hem al heel lang. In april is er in de bieb een foto-expositie met allemaal Utrechters in hun lievelingstrui. Doen jij en je lievelingstrui ook mee? Dat kan! Kijk dan op Instagram @mijnlievelingstrui

Installatie met afgedankte kleding

In de Grote hal staat een grote mode-installatie van honderden afgedankte truien. Studenten van Nimeto ontwerpen en bouwen deze installatie waarmee ze laten zien hoeveel kleding we weggooien per maand. Langzaamaan verandert de stapel in een groot kunstwerk.  

Programma

Het Vermaakatelier

Ismael is eigenaar van Het Vermaakatelier in de Zakkendragerssteeg. Hij is de hele middag aanwezig om je te helpen met het vermaken of repareren van je kapotte kleding. Je gaat zelf aan de slag, maar Ismael denkt met je mee, geeft je advies en helpt je op weg. Kruip achter een naaimachine en ga aan de slag onder zijn leiding.

Ma 25 april | 15.00 - 17.00 uur | Lab
De workshop is op inloop. Zeker zijn van een plekje?

Film: The True Cost

Een documentaire over kleding die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de mode-industrie heeft op onze wereld. De film trekt het gordijn open dat een ongezien deel van de wereld verbergt en vraagt ons om te overwegen wie nu echt de prijs betaalt voor onze kleding. Gefilmd in landen over de hele wereld, van luxueuze plaatsen tot de donkerste sloppenwijken, en met interviews met toonaangevende beïnvloeders waaronder Stella McCartney, Livia Firth en Vandana Shiva.

Regie: Andrew Morgan, 2015 | 12+ | trailer

Ma 25 april | 19.00 - 21.30 uur | Filmzaal


Borduren met De Voorkamer

De Voorkamer is een culturele ontmoetingsplek uit Utrecht. Hun wekelijkse borduurclub verplaatst voor een avond naar de bibliotheek. Iedereen die zin heeft in een gezellige avond, mooie verhalen en met de handen werken, kan aanschuiven. Ook als je geen ervaring hebt. 

Di 12 & 26 apr | 18.30 - 21.00 uur | Lab

Breiclub Sticks & Cups

Sticks & Cups is een wolwinkel in hartje Utrecht. Ze hebben een breed assortiment brei- en haakgarens van verschillende merken, eigen merk handgeverfde garens, en natuurlijk spinwol in verschillende soorten en maten. Geverfd en naturel. Ze geloven in het kalmerende effect van handwerken, het verbroederende effect, en natuurlijk de gezelligheid! Het is yoga voor je geest. Voor Mijn Lievelingstrui organiseren ze een breiclub, doe mee!

Wo 13 apr, 15.00 - 17.00 uur | Di 19 apr, 16.00 - 18.00 uur | Vr 29 apr, 15.00 - 18.00 uur | Grote hal (nis)

Open Lab: maak je eigen mode-accessoires

Print je knopen, bedruk je sweater en repareer je gaten.

Do 14, 21 & 28 apr | 16.00 - 20.00 uur | Lab 


Workshop: Visible mending

Visible Mending is een eenvoudige manier om een kledingstuk een langer leven te geven. Een manier die niet alleen je kledingstuk uniek maakt, maar ook nog eens een zichtbaar statement is tegen de wegwerpmaatschappij. We gaan in deze workshop aan de slag met verschillende manieren van visible mending/zichtbaar repareren. Of het nu gaat om het verstevigen van een zwakke/versleten plek in je kledingstuk, het repareren van een gaatje/scheur of het verbergen van een vlek, er zijn overal creatieve oplossingen voor. Neem zelf een kapot of versleten kledingstuk mee, dat een beetje TLC nodig heeft, zodat je daar gelijk mee aan de slag kunt. 

Majo van der Woude borduurt al sinds haar tiende. Eerst voornamelijk kruissteek en later ook andere borduurtechnieken. Ze volgde cursussen in Denemarken, Engeland en Nederland en online in Amerika en Australië.

Vr 15 apr | 14.00 - 16.30 uur | Lab
De workshop is op inloop. Zeker zijn van een plekje?

Tuintapijt Borduurcirkel met Jolanda Schouten

Op 16 en 23 april van 14.30 -16.30 uur borduren we samen in de Bibliotheek aan het tuintapijt. Met bewoners van het AZC Oog in Al zijn we hier in de zomer van 2021 mee begonnen. Met het Perzische tuintapijt als inspiratiebron, een tapijt waarin de 4 windstreken vertegenwoordigd zijn en een beeldende metafoor is voor de tuin, borduren we intercultureel samen. Borduren is een eeuwenlange kunst (cultureel erfgoed) wat van generatie op generatie wordt doorgegeven in een veelheid van culturen, van Syrië tot Volendam en van Eritrea tot de Palestijnse gebieden.

Borduren is een taal in beelden, in stralende kleuren borduurgaren en zachte stoffen. Draden vertellen verhalen, draden verbinden dwars door alle talen en culturen heen onze levens aan elkaar. Een manier om anders samen te zijn in de kracht van kleur, steken en patronen.

Doe mee! Ervaring niet nodig, er is altijd iemand die je kan leren hoe te beginnen.

Reserveren
De workshop is op inloop. Zeker zijn van een plekje, reserveer je kaartje:


Ontwerp je eigen lievelingstrui

Illustrator Anne Toppen, 34 jaar oud, vindt het ontzettend jammer dat kleren met mooie kleuren en gekke diertjes niet in haar maat worden gemaakt. Daarom tekent ze zichzelf graag in fantasietruien. Jij hebt vast ook wel iets wat je blij maakt en wat je graag op een trui zou willen. Anne helpt je graag om jouw fantasietrui te verbeelden!
 
Wo 20 apr | 14.30 - 18.00 uur | Kinderboekenafdeling
(let op: kinderworkshop)

Workshop Upcycling met modeontwerper Fenny Faber

Geef je oude kleding een tweede leven! Neem 1 of meerdere kledingstukken mee die je niet meer draagt: omdat ze kapot zijn, of omdat je ze niet meer draagt. Tijdens deze workshop helpt Fenny je deze weer om te toveren tot een nieuwe kledingstuk of accessoire die bij jou past. Hiervoor werkt ze met verschillende technieken, met de hand of de naaimachine. Ervaring is niet vereist.

Reserveren
De workshop is op inloop. Zeker zijn van een plekje, reserveer je kaartje:

Workshop: Spinnen met Elza

In de Grote hal is er een workshop wol spinnen, gegeven door bieb-medewerker Elza van der Lee. De geur en het vet van het schaap voel je. Je spint een draad, het begin van je lievelingstrui. Doe mee en neem plaats achter het spinnenwiel en leer over dit bijzondere ambacht. 

Ma 25 apr | 12.00 - 16.00 uur | Grote hal 


Foto van links naar rechts: Fenny, Marjolein, Nynke

"Wij willen met dit project de Utrechters, jong én oud, die niet zelf actief op zoek gaan naar kennis over de mode-keten op een leuke, positieve en laagdrempelige manier bewust laten worden van de keuzes en mogelijkheden die zij zelf hebben in het modeproces."

Wie zijn de Mode-curatoren?

Marjolein, Nynke en Fenny zijn drie creatieve ondernemers die allen op andere wijze kennis hebben over de modewereld. Nynke van Spiegel is schrijver met een focus op journalistieke artikelen over duurzame mode. Marjolein van Alfen heeft mode-commercie gestudeerd en heeft projecten geïnitieerd om Utrechtse ontwerpers meer zichtbaarheid onder het grote publiek te geven. Fenny Faber is een Utrechtse modeontwerper van haar eigen slow-fashion label en fotografeert daarnaast ook.

In het programma Spraakmakers van NPO Radio 1 sprak Nynke over fast én slow fashion: bekijk en luister het interview

Collectietips

''Mijn lievelingstrui' wordt mede-gesubsidieerd door Gemeente Utrecht.