Nederland Leest 2022

Oud worden, jong blijven - de hele maand november

Eén boek, duizend gesprekken. In november leest heel Nederland hetzelfde boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls. Haal een gratis exemplaar bij een bieb bij jou in de buurt! Lees, praat mee, schrijf over én luister naar verhalen over het land van herkomst, over oud worden en jong blijven. Kijk hieronder voor het programma in het kader van Nederland Leest. 


Zo 27 nov | Theatervoorstelling: Yvonne Keuls speelt Mevrouw mijn moeder [Uitverkocht]

Tijdens Nederland Leest treedt schrijver Yvonne Keuls (91 jaar) op met een speciale toneelbewerking van haar boek Mevrouw mijn moeder, waarin ze zelf alle rollen vertolkt. 

Bibliotheek Neude | 15.00 - 17.00 uur | De voorstelling is uitverkocht. 

Lees hier meer.

Cadeautje van de bieb

Haal in de maand november een gratis exemplaar van het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls bij een bibliotheek bij jou in de buurt.

Mevrouw mijn moeder

Di 8 & do 17 nov | Kom en Luister naar verhalen uit Nederlands-Indië

Een programma over Nederlands-Indië, met mooie muziek, een verhalenverteller, Indisch gebak en ervaringsverhalen over migratie en magie van ouderen die in Nederlands-Indie geboren zijn.

  • Bibliotheek Hoograven, voorleesruimte 
    Di 8 nov 10.45-12.30, inloop 10.30 uur (gratis)

  • Bibliotheek Overvecht, cursusruimte
    Do 17 nov 10.45 - 12.30 uur, inloop 10.30 uur (gratis)

Di 1 nov | Talkshow: opening Nederland Leest presentatie Carine van Santen

Seniorenburgemeester Corrie Huiding neemt het ‘eerste exemplaar’ in ontvangst van het gratis NL Leestgeschenk Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls en leest een stukje voor gevolgd door een interview over het belang van gezond oud worden.

Bibliotheek Neude - Grote hal (gratis) - 12.00 tot 13.00
(Foto: Corrie Huiding door Robert Oosterbroek)

Lees meer ...

Vr 11 nov | Danspaleis: radio en dansen!

Luister live mee naar de opname van Radio Danspaleis en dans daarna op gouwe-ouwe hits; van de Engelse wals tot smartlap en rock 'n roll. Dans je mee?

Bibliotheek Neude - Grote hal
13.00 - 16.00 uur

Lees meer

Za 12 nov | Schrijfcafé Nederland Leest: Herkomstverhalen

Waar liggen jouw roots? Waar komt jouw naam vandaan? In dit Schrijfcafé delven we jouw herkomstherinneringen op en schrijf je in poëzie en proza scènes van je levensverhaal.

Bibliotheek Neude | 10.30 - 12.30 uur

Lees hier meer en reserveer een kaartje. 

Schrijfcafe

Za 19 nov | Boekpresentatie: ‘Ik zit hier fantastisch / Eenakters aan de bedrand van mijn hoogbejaarde moeder’ van Heleen Schuttevaêr

Jazzmuzikant en schrijver Heleen Schuttevaêr leest voor uit haar nieuwe boek ‘Ik zit hier fantastisch / Eenakters aan de bedrand van mijn hoogbejaarde moeder’, en zingt dansbare ouderwetse jazzsongs die haar moeder leuk vond.

Bibliotheek Neude - 14.30 - 16.00 uur

Lees hier meer.
 

Boekpresentatie heleen

Foto | Henk de Boer

Vr 25 nov | Nederland Leest Club x Senia

Samen over boeken praten is leuk én verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontdekt nieuwe dingen. Bovendien ontmoet je leuke mensen. Ervaar de toegevoegde waarde van een leesclub, ontdek de leesclubs van Senia. Dit keer met een bespreking het Nederland Leestboek 2022, Mevrouw mijn moeder.

Bibliotheek Neude - Laboratorium, 13.30-15.30 uur

Lees meer & reserveer

Wo 9 nov | Bazarow.Live in bieb Neude

Bazarow.Live in bieb Neude ontvangt schrijvers, kaart kwesties aan en geeft boekentips. Elke maand is er ook De kwestie. Dit keer staat de vraag centraal hoe klassieken en klassiekers in de vorm van hertalingen en verstrippingen nieuw leven ingeblazen kan worden om zo een nieuw publiek te bereiken. Te gast is onder andere Jos van Waterschoot, scenarist van de graphic novel Max Havelaar.    

Bibliotheek Neude - Theater, 20.00–21.30 uur  

Lees meer & reserveer

Hoogt in bieb Neude: Nederland Leest special

Speciaal voor Nederland Leest heeft 't Hoogt in november films geprogrammeerd met het thema 'oud worden, jong blijven'.

Do 3 nov | The Mole Agent

Met veel absurdistische humor, is The Mole Agent een stijlvolle combinatie van een klassieke Hollywood detective en een observerende documentaire. Het is een unieke beschouwing van eenzaamheid onder ouderen, met hartverwarmende personages die je niet snel zullen loslaten. 

Maite Alberdi (2020) - Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Lees meer & reserveer

Do 10 nov | 100UP

In 100UP ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. 

Heddy Honigmann (2020) - Nederlands gesproken, niet ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Lees meer & reserveer

Do 17 nov | Louise en Hiver

De grappige, onverschrokken Louise brengt ieder jaar haar zomervakantie door op een strand in Bretagne tussen de vrolijke gezinnen. Dit keert mist ze per ongeluk de laatste trein van het seizoen, wat betekent dat ze er de winter zal moeten doorbrengen.  

Jean-François Laguionie (2016) - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Lees meer & reserveer

Do 24 nov | Visages Villages

Verslag van een hartverwarmend fotografieproject van de 88-jarige filmmaker Agnès Varda en de 33-jarige fotograaf JR. In 2015 ontmoetten de twee elkaar en besloten samen door Frankrijk te touren van dorp naar dorp.

Agnes Varda, JR (2017) - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Lees meer & reserveer


Vertrouwd en gezellig, dat is Meneer Potter!

Bij Meneer Potter loop je binnen alsof het je buurman is. Je bent 7 dagen per week welkom voor koffie, ontbijt, lunch, borrel of diner. Je vindt Meneer Potter op de begane grond van Bibliotheek Neude. Wanneer kom je gezellig langs?

Bekijk het menu

Werelds genieten bij NODA

NODA schotelt haar gasten graag de wereld aan eten voor en dat doen ze 7 dagen per week tijdens ontbijt, lunch & borrel. Je vindt NODA op de tweede verdieping van Bibliotheek Neude.

Bekijk het menu


Boeken over Indische Nederlanders