Nederland Leest 2022

Oud worden, jong blijven - de hele maand november

Eén boek, duizend gesprekken. In november leest heel Nederland hetzelfde boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls. Haal een gratis exemplaar bij een bieb bij jou in de buurt! Lees, praat mee, schrijf over én luister naar verhalen over het land van herkomst, over oud worden en jong blijven. Kijk hieronder voor het programma in het kader van Nederland Leest. 


Di 1 nov | Talkshow: opening Nederland Leest presentatie Carine van Santen

Seniorenburgemeester Corrie Huiding neemt het ‘eerste exemplaar’ in ontvangst van het gratis NL Leestgeschenk Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls en leest een stukje voor gevolgd door interview 

Bibliotheek Neude - Grote hal (gratis) - 12.00 tot 13.00

(Foto: Corrie Huiding door Robert Oosterbroek)

Cadeautje van de bieb

Haal in de maand november een gratis exemplaar van het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls bij een bibliotheek bij jou in de buurt!

Do 27 nov | Theatervoorstelling: Yvonne Keuls speelt Mevrouw mijn moeder

Tijdens Nederland Leest treedt schrijver Yvonne Keuls op met een speciale toneelbewerking van haar boek Mevrouw mijn moeder, waarin ze zelf alle rollen vertolkt. 

Bibliotheek Neude - 15.00 - 18.00 uur

Lees hier meer en reserveer je kaartje.

Mevrouw mijn moeder

Di 8 nov | Kom en Luister naar verhalen uit Nederlands-Indië

Een programma over Nederlands-Indië, met mooie muziek, een verhalenverteller, Indisch gebak en ervaringsverhalen over migratie en magie van ouderen die in Nederlands-Indie geboren zijn.

  • Bibliotheek Hoograven, voorleesruimte 
    Di 8 nov 10.45-12.30, inloop 10.30 uur (gratis)

  • Bibliotheek Overvecht, cursusruimte
    Do 17 nov 10.45 - 12.30 uur, inloop 10.30 uur (gratis)

Vr 11 nov | Danspaleis: radio en dansen!

Luister live mee naar de opname van Radio Danspaleis en dans daarna op gouwe-ouwe hits; van de Engelse wals tot smartlap en rock 'n roll. Dans je mee?

Bibliotheek Neude - Grote hal
13.00 - 16.00 uur

Lees meer

Za 12 nov | Schrijfcafé Nederland Leest: Herkomstverhalen

Waar liggen jouw roots? Waar komt jouw naam vandaan? In dit Schrijfcafé delven we jouw herkomstherinneringen op en schrijf je in poëzie en proza scènes van je levensverhaal.

Bibliotheek Neude | 10.30 - 12.30 uur

Lees hier meer en reserveer een kaartje. 

Schrijfcafe

Za 19 nov | Boekpresentatie: ‘Ik zit hier fantastisch / Eenakters aan de bedrand van mijn hoogbejaarde moeder’ van Heleen Schuttevaêr

Jazzmuzikant en schrijver Heleen Schuttevaêr leest voor uit haar nieuwe boek ‘Ik zit hier fantastisch / Eenakters aan de bedrand van mijn hoogbejaarde moeder’, en zingt dansbare ouderwetse jazzsongs die haar moeder leuk vond.

Bibliotheek Neude - 14.30 - 16.00 uur

Lees hier meer.

Boekpresentatie heleen

Hoogt in bieb Neude: Nederland Leest special

Speciaal voor Nederland Leest heeft 't Hoogt in november films geprogrammeerd met het thema 'oud worden, jong blijven'.

Do 3 nov | The Mole Agent

Met veel absurdistische humor, is The Mole Agent een stijlvolle combinatie van een klassieke Hollywood detective en een observerende documentaire. Het is een unieke beschouwing van eenzaamheid onder ouderen, met hartverwarmende personages die je niet snel zullen loslaten. 

Maite Alberdi (2020) - Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Do 10 nov | 100UP

In 100UP ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. 

Heddy Honigmann (2020) - Nederlands gesproken, niet ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Do 17 nov | Louise en Hiver

De grappige, onverschrokken Louise brengt ieder jaar haar zomervakantie door op een strand in Bretagne tussen de vrolijke gezinnen. Dit keert mist ze per ongeluk de laatste trein van het seizoen, wat betekent dat ze er de winter zal moeten doorbrengen.  

Jean-François Laguionie (2016) - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Do 24 nov | Visages Villages

Verslag van een hartverwarmend fotografieproject van de 88-jarige filmmaker Agnès Varda en de 33-jarige fotograaf JR. In 2015 ontmoetten de twee elkaar en besloten samen door Frankrijk te touren van dorp naar dorp.

Agnes Varda, JR (2017) - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - 18:45 uur, Filmzaal.

Boeken over Indische Nederlanders