Vier de verschillen

De bieb is van iedereen. En iedereen is anders en dat is leuk! Daarom vieren we in november en december onze verschillen.

Allereerst door samen te feesten. Zo vieren we Sint-Maarten en Sinterklaas, én de verjaardag van Pippi Langkous. Ook vieren we onze verschillen door ze te omarmen. Zo praat Sofie van den Enk met Bibliotheekgast Noraly Beyer over de zoektocht naar de man die haar vader was, de geschiedenis van Suriname én de Bijlmer.

Maar er is nog veel meer: we laten je graag kennismaken met de tassen en t-shirts van Obroni en geven je de beste tips uit onze collectie!

Wo 9 dec | Theater voorgelezen

Actrice Yora Rienstra leest haar theaterstuk ‘UP’ voor. Een stuk over Emma, een meisje met een bipolaire stoornis die de psychiatrische kliniek in moet. Haarscherp en met veel humor verwoordt ze de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. Een stuk over psychische verschillen en kwetsbaarheid. ‘UP’ is het aangrijpende vervolg op de succesvolle eerdere bewerking van ‘PAAZ’, het bejubelde debuut van schrijfster Myrthe van der Meer.

Do 10 dec | PechaKucha Night

PechaKucha Night Utrecht laat een inspirerende reeks stadsgenoten aan het woord. Ze kiezen er allemaal voor om in volle overtuiging verschillend te zijn. Utrechters die een eigenzinnige leefstijl voorstaan kiezen voor een verschillend activistisch geluid, creatieve dromen realiseren of het verschil maken voor anderen tijdens de Covid-pandemie. Bij het geven van hun presentatie houden de sprekers zich allemaal aan het Japanse ‘PechaKucha'.

Vr 11 dec | Film in de bieb: Mi Vida

De 65-jarige kapster Lou (Loes Luca) koestert een heimelijke droom. Ze zou wel in Spanje willen wonen. Maar de kinderen en kleinkinderen dan? Een cursus Spaans dan maar, in Cádiz. In de gastvrije stad aan zee kan ze haar zorgende rol loslaten en over haar toekomst nadenken. Als Lou’s lerares Andrea haar aanmoedigt om haar dromen serieus te nemen en een kapsalon in Spanje te beginnen, komen Lou’s kinderen in opstand. Op haar leeftijd kan ze toch niet zomaar aan iets nieuws beginnen?

Expositie: Ik mag zijn wie er is

In deze expositie zie je videoportretten van transgenders op oudere leeftijd, gemaakt door Erik Alkema en Eveline van de Putte. De tentoonstelling is een maand lang (t/m 16 december) te zien op verschillende plekken in de Bibliotheek Neude als onderdeel van het What You See Festival. (Foto: Tessa de Geus)

Lees meer

Za 12 dec | Tussen de Regels: Kader Abdolah & Romana Vrede

Host Oscar Kocken gaat in deze literaire talkshow in gesprek met Kader Abdolah en Romana Vrede. Romana Vrede schreef ‘De Nobele Autist’ over haar zoon met autisme, en maakte de voorstelling ‘Who's afraid of Charlie Stevens’. Kader Abdolah is activist avant la lettre. Zijn naam is een samenvoeging van twee vrienden die hij aan politieke executies verloor: Kader en Abdolah.

Za 12 dec | Schrijfcafé: Vier de verschillen

Wat maakt jouw tekst boeiend en onderscheidend? Stap uit je vertrouwde perspectief. Schrijf met een andere bril en nieuwe kleur over momenten om te vieren.

Di 15 dec | Koninkrijksdag

Het is Koninkrijksdag, maar wat is dat eigenlijk? Het Koninkrijk der Nederlanden? Wat hoort daarbij, en hoe is het om onderdeel te zijn van dat Koninkrijk? Noemt iedereen zich Nederlander, en eten we overal bitterballen en stamppot? Schalt er overal volksmuziek door de speakers? Of gabberhouse? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen binnen het koninkrijk? We proberen de vlaggen uit te hangen, maar moeten eerst weten waar alle vlaggen voor staan.

Duik dieper in het thema met onze interviews

Diversiteit in de kunst in Utrecht: waar staan we en wat moet er gebeuren?

Utrecht is een veelzijdige stad met een grote diversiteit aan bewoners, maar dit is niet altijd terug te zien in de kunsten. De motivatie is er bij kunst- en cultuurinstellingen, maar toch blijkt de Domstad achter te lopen op andere steden. Onder de paraplu Vier de verschillen gaat de Bibliotheek Utrecht langduriger in op verschillende issues rond culturele diversiteit en gendergelijkheid.

Diversiteit in de collectie van de bibliotheek: 9 vragen aan het hoofd van de collectie

De collectie van de bibliotheek is altijd in beweging. Elk jaar komen er 60.000 nieuwe materialen bij. En worden er ook zoveel materialen afgeschreven. Omdat ze kapot en beschadigd zijn, omdat ze verouderd zijn en niet meer gelezen worden of omdat de maatschappij verandert en de materialen niet meer in de collectie passen. Negen vragen aan de teamleider Collectie van onze bibliotheek en hoofd van het Provinciaal Collectieteam Utrecht.

Obroni en de Bibliotheek Utrecht

De initiatiefnemers van Obroni staan voor gelijkheid. Met hun T-shirts en tassen willen ze niet alleen het gesprek op gang brengen, maar ook de Bibliotheek Utrecht helpen om in de collectie van de bieb een betere afspiegeling van de maatschappij te geven. Koop een T-shirt en/of tas met daarop een simpel, maar krachtig design en Obroni doneert vervolgens boeken rondom het thema diversiteit in verschillende talen aan de bieb.

Interview: Samen voor meer diversiteit in boeken We spraken met Ruby, Oscar en Emily, de mensen achter Obroni. Wat doen ze en vooral waaróm?

Filmtips uit onze collectie


De leukste jeugdactiviteiten in de bieb

Nu te zien: Weet wat je viert

Museum Catherijneconvent laat in de kijkkast op de jeugdafdeling van bieb Neude zien welke verschillende feesten er wereldwijd gevierd worden. (Te zien t/m 3 januari 2021).

Wo 2 dec | Maak een supersonische sinterklaassurprise

Surprises horen bij het sinterklaasfeest. Net als kerstballen in een kerstboom. Ga los in het Lab met alle spullen die je maar kunt vinden en bouw de beste surprise ever. Op 2 december in de Neude, op 4 december in Leidsche Rijn Centrum.

Zo 13 dec | Talentenfluisteraar (8+)

Kindertalentenfluisteraar Guerlain Stokkel gaat met kinderen in gesprek over talenten. Over wat je goed kan, waar je in uitblinkt en waar je blij van wordt. Soms zijn het talenten waarvan je kind niet eens weet dat íe ze heeft. De één op één gesprekken duren 20 minuten.

Zo 13 dec | Verhaalatelier Santa Claus

In ‘Santa Claus vs the Easter Bunny’ is de Paashaas boos. Hij moet alles alleen doen en krijgt nooit iets lekkers voor alle eieren die hij bezorgt. De Kerstman daarentegen heeft hulp van de elfjes, heeft rendieren, krijgt lekkers, brieven en nog veel meer. Daarom verzint de Paashaas een plan om de fabriek van de Kerstman te dwarsbomen. De hoofdpersonen van twee belangrijke feesten krijgen ruzie met elkaar. Komt dit wel goed?

Nieuwe tips

Nieuwe tips: jeugd

De beste fictieve verhalen

De mooiste jeugdboeken