Vier de verschillen

De bieb is van iedereen. En iedereen is anders en dat is leuk! Daarom vieren we in november en december onze verschillen.

We laten je graag kennismaken met de tassen en t-shirts van Obroni, de diversiteit in onze collectie en we hebben we de beste film- en boekentips voor je!

Diversiteit in de kunst in Utrecht: waar staan we en wat moet er gebeuren?

Utrecht is een veelzijdige stad met een grote diversiteit aan bewoners, maar dit is niet altijd terug te zien in de kunsten. De motivatie is er bij kunst- en cultuurinstellingen, maar toch blijkt de Domstad achter te lopen op andere steden. Onder de paraplu Vier de verschillen gaat de Bibliotheek Utrecht langduriger in op verschillende issues rond culturele diversiteit en gendergelijkheid.

Lees het artikel

Diversiteit in de collectie van de bibliotheek: 9 vragen aan het hoofd van de collectie

De collectie van de bibliotheek is altijd in beweging. Elk jaar komen er 60.000 nieuwe materialen bij. En worden er ook zoveel materialen afgeschreven. Omdat ze kapot en beschadigd zijn, omdat ze verouderd zijn en niet meer gelezen worden of omdat de maatschappij verandert en de materialen niet meer in de collectie passen. Negen vragen aan de teamleider Collectie van onze bibliotheek en hoofd van het Provinciaal Collectieteam Utrecht.

Lees het hele interview

Obroni en de Bibliotheek Utrecht

De initiatiefnemers van Obroni staan voor gelijkheid. Met hun T-shirts en tassen willen ze niet alleen het gesprek op gang brengen, maar ook de Bibliotheek Utrecht helpen om in de collectie van de bieb een betere afspiegeling van de maatschappij te geven. Koop een T-shirt en/of tas met daarop een simpel, maar krachtig design en Obroni doneert vervolgens boeken rondom het thema diversiteit in verschillende talen aan de bieb.

Interview: Samen voor meer diversiteit in boeken We spraken met Ruby, Oscar en Emily, de mensen achter Obroni. Wat doen ze en vooral waaróm?

Lees meer

Filmtips uit onze collectie


Nieuwe tips

Nieuwe tips: jeugd

De beste fictieve verhalen

De mooiste jeugdboeken