Vrijheidsprogramma in de bieb

Do 5 mei | Biebfiets op het Bevrijdingsfestival Utrecht (3-8 jaar)

De biebfiets strijkt neer in park Transwijk op het Bevrijdingsfestival Utrecht. Kies een verhaal en laat je voorlezen. Ook kan je zelf een boek lezen of luisteren naar een van de luisterboeken. Het kan allemaal bij de biebfiets! Voor iedereen die even wil uitblazen tussen het festivalgedruis. (Foto: Jelmer de Haas)

11.30 - 18.00 uur (gratis)
Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk

Do 5 mei | Vrijheidswandeling

 Het verzetsmonument op het Domplein

De Vrijheidswandeling (ca. 2 km) is een unieke samenwerking tussen het Utrechts Comite 4 mei-Herdenking, de Bibliotheek en het Bevrijdingsfestival Utrecht. Op 5 mei kunnen geïnteresseerden een wandeltocht maken langs een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens de WOII, beginnend bij de plaquette over Wolter Heukels in de bibliotheek. (en eindigend buiten op het Neude, waar het hoofdkwartier van de verzetskrant Maintiendrai was gevestigd) Na afloop ontvangen de bezoekers een kopje Vrijheidssoep en kunnen ze met elkaar in gesprek gaan over Vrijheid.

Voor ouders en kinderen en iedereen die geïnteresseerd is in een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens WOII.

Tussen 13.00 - 17.00 uur (gratis)
Start- en eindpunt Bibliotheek Neude

Do 5 mei | Speeddaten met veteranen

Wat betekent vrijheid voor jou? Hoeveel vrijheid gun je een ander? En hoe zou het zijn om níet in vrijheid te leven? We zijn blij dat we weer kunnen speeddaten. In een speeddate ontdek je wat veteranen tijdens een vredesmissie hebben meegemaakt.

Nederlandse veteranen zijn actief geweest in conflictgebieden overal in de wereld. Samen met collega’s hebben zij zich persoonlijk ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid. En nu ze terug zijn, delen ze graag hun verhaal met jou. Heb je altijd al willen weten hoe het is om als militair je werk te doen, en hoe ingrijpend die ervaringen kunnen zijn? Kom dan op 5 mei speeddaten met een veteraan in bieb Neude.

Speeddaten met veteranen is een initiatief van het Veteraneninstituut (NLVi). Het NLVi is er om veteranen en hun naasten zorg te bieden.  Ook deelt het NLVi kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en zetten ze zich in voor de maatschappelijke erkenning en waardering.

Tussen 13.00 - 17.00 uur
Bibliotheek Neude | Grote hal (gratis)


Vier de Vrijheid met een Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Door samen een maaltijd te delen en bij elkaar aan tafel te schuiven staan we op deze dag stil bij onze vrijheid. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij  we met elkaar in gesprek gaan over thema’s als vrijheid en onvrijheid: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op 5 mei aandacht aan kan geven.   

Vrijheidssoep

Chef Nadia Zerouali, bekend van haar kookboeken, de Couscousbar en het televisieprogramma BinnensteBuiten heeft dit jaar het recept gemaakt voor de Vrijheidssoep.

Bekijk het recept hier en maak de soep zelf!

Bestel een blik vrijheidssoep 

Geen zin om zelf te koken? Wij hebben de soep vast voor je klaargemaakt! Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het formulier invullen en jouw soepblikken ophalen bij één van de zes afhaallocaties (bibliotheken) in Utrecht. De Vrijheidssoep koop je per twee: één blik voor jou en één blik voor de Voedselbank. Of kies ervoor om beide blikken te doneren, wij brengen de gedoneerde soepblikken naar de Voedselbank, dus daar hoef je zelf niets voor te doen. 

Bestellen

Bestellen kan via de site van Bevrijdingsfestival Utrecht.

Ophalen

Tussen 28 april en 5 mei bij de door jou gekozen bibliotheek in Utrecht. Afhaallocaties: Bibliotheek Neude, Kanaleneiland, Zuilen, Leidsche Rijn Centrum, Oog in Al en Overvecht. Meer informatie via deze link