De bieb is buiten | een stad vol verhalen

10 t/m 24 juli

Bibliotheek Utrecht komt naar je toe deze zomer!

De bieb komt naar je toe deze zomer met de mooiste Utrechtse verhalen. Onze biebfiets toert rond, strijkt neer en pakt uit. Centraal staat het kinderboek De spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen dat speciaal voor Utrecht 900 is samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Hierin staan 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers over 20 bijzondere plekken in onze stad.De biebfiets toert langs al deze plekken, waar voorlezers van de bieb of de schrijvers zelf hun korte verhaal voorlezen. Er is vaak iets extra’s te ontdekken en te doen. Je kan kennismaken met de schrijvers en natuurlijk met andere boeken en verhalen.

Benieuwd of onze biebfiets ook bij jou in de buurt komt, kijk hieronder! Daar vind je ook zomerse boekentips.

De bieb is buiten, een stad vol verhalen is een samenwerking tussen Kiwanis Club Utrecht en Bibliotheek Utrecht.

Foto's: Jelmer de Haas


Zo 10 juli Feestelijke aftrap met schrijver Anna Woltz

In bieb Neude leest schrijver Anna Woltz haar verhaal Zwevende boeken uit het kinderboek De spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen voor. Over de bieb van nu en het postkantoor van toen. Een geheime brief, verzonnen verhalen en echte liefde. Kom je luisteren? In het Atelier kan je een eigen brief maken en versturen aan iemand die bijzonder is voor jou. Kroontjespennen, typemachines, postzegels en stempels liggen klaar.

Naast Anna Woltz lezen schrijvers Annet Schaap, Janneke Schotveld en Pim Lammers hun verhaal uit het kinderboek voor en zijn er gratis kidsrondleidingen door het gebouw.

Zo 10 juli, 11.00 - 13.00 uur | Bibliotheek Neude - jeugdafdeling

De bieb is buiten 2021 | Foto: Jelmer de Haas

Programma week 1

Datum Tijd Locatie
Zondag 10 juli 11.00 - 13.00 Bibliotheek Neude Feestelijke opening met de verhalen van Anna Woltz, Annet Schaap, Janneke Schotveld en Pim Lammers. De schrijvers lezen zelf hun verhaal voor.
15.00 - 17.00 Castellum Hoge Woerd De biebfiets is op de Buurtcamping. Een voorlezer van de bieb leest het verhaal ‘Romeinse Kersen’ van Linda Dielemans.
Maandag 11 juli 11.00 - 13.00 Rietveld Schröder Huis Maria Postema leest haar verhaal ‘Een gek huis’ voor. Met gratis bezoek aan het Huis!
15.00 - 17.00 Trouwzaal van het Stadshuis Marco Kunst leest zijn verhaal ‘De spoken van het Stadhuis’ voor. Neem daarnaast een kijkje in het stadhuis en ontdek de lievelingskinderboeken van burgemeester Sharon Dijksma.
Woensdag 13 juli 11.00 - 13.00 Botanische Tuinen Een voorlezer van de bieb leest het verhaal ‘Het Magische Moeras’ van Annemarie van den Brink voor. Met gratis bezoek aan de tuinen, een zomerbingo en lekker speuren in de Ontdektuin!
15.00 - 17.00 FC Utrecht / hoofdingang de Galgenwaard Rom Molemaker leest zijn verhaal ‘Het draaien van de tijd’ voor.
Vrijdag 15 juli 11.00 - 13.00 Lombok Een voorlezer van de bieb leest ‘Azize en de sterren, de maan, de zon’ voor, het verhaal van Enne Koens.
15.00 - 17.00 Kanaleneiland / BOKS Cultuurhuis Koos Meinderts leest zijn verhaal ‘Een roos voor Beppie’.
Zaterdag 16 juli 11.00 - 13.00 Spoorwegmuseum Marcel van Driel leest zijn verhaal ‘Droomtrein’ voor.
15.00 - 17.00 Landhuis Oud Amelisweerd Floor Tinga leest ‘Een plek om te verdwijnen’ voor. Bezoek ook de interactieve expo GARDENING | landhuisoudamelisweerd.nl/gardening
Zondag 17 juli 11.00 - 13.00 Watertoren Overvecht Het verhaal ‘De wenteltranen van Overvecht’ van Maarten Kuipers wordt voorgelezen door de bieb.
15.00 - 17.00 Fort Blauwkapel Vincent Bijlo leest zijn verhaal ‘Jan Soldaat’. Ook is er een speciale gratis familierondleiding over het fort door het Gilde.

Speciaal voor leden

Deze zomer kan je terecht bij NODA en Meneer Potter voor allerlei lekkers met korting! In juli krijg je met je bieb-pas 2 wraps voor de prijs van 1 bij NODA, en in augustus een gratis drankje naar keuze bij een hamburger bij Meneer Potter.

Meer over NODA

Vakantielezen

Zit je in groep 3 of 4? Maak dan een leesteam en reis door fantasielanden. Harmen van Straaten, Paul van Loon, Tosca Menten, Manon Sikkel, Milouska Meulen en Annemarie Bon schreven superspannende en grappige verhalen. Nieuwsgierig naar Sportmanië, Griezelkust, Lachland, Avonturenland Dierenrijk en Sprookjeseilanden?  In elk land ligt een verborgen schat. Die vind je door de verhalen te lezen en opdrachten te maken. Opdrachten gedaan en schat gevonden? Dan maak je ook nog kans op een leuke prijs!

Lekker lang en meer lezen en lenen

Wist je dat? Van 10 juni tot en met 21 augustus kun je extra veel en extra lang lenen. Je leent 20 materialen tegelijk en leent ze 6 weken.

Rondleidingen in de zomer

Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.

Kinderrondleidingen

Nieuw zijn de kinderrondleidingen (8+) op zondag. Volwassenen kunnen zelf een rondleiding volgen, struinen in de bieb of iets gebruiken bij Meneer Potter of stadscafé Noda.

Zomeropeningstijden

Boekentips

Volwassenen (fictie)

Koken, reizen en tuinieren