Zomer in de bieb

Kijkkast vol Spoken van het Stadhuis

Het boek ‘De Spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen’ is speciaal voor Utrecht 900 samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Hierin staan 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers over 20 bijzondere plekken in onze stad. Annette Fienieg, die de illustraties voor het boek maakte, laat deze zomer haar werk zien in de Kijkkast.

Te zien t/m 21 augustus
Bibliotheek Neude - jeugdafdeling 8-12 | tijdens openingstijden

Lees meer


Eindeloos zomer lezen voor maar €30

De zomer is begonnen. Lezen en lenen is nu extra aantrekkelijk dankzij onze voordelige zomeractie. Van 1 juli t/m 21 augustus word je extra voordelig lid.

Word nu lid


Speciaal voor leden

Deze zomer kan je terecht bij NODA en Meneer Potter voor allerlei lekkers met korting! In juli krijg je met je bieb-pas 2 wraps voor de prijs van 1 bij NODA, en in augustus een gratis drankje naar keuze bij een hamburger bij Meneer Potter.

Meer over NODA

Vakantielezen

Zit je in groep 3 of 4? Maak dan een leesteam en reis door fantasielanden. Harmen van Straaten, Paul van Loon, Tosca Menten, Manon Sikkel, Milouska Meulen en Annemarie Bon schreven superspannende en grappige verhalen. Nieuwsgierig naar Sportmanië, Griezelkust, Lachland, Avonturenland Dierenrijk en Sprookjeseilanden? In elk land ligt een verborgen schat. Die vind je door de verhalen te lezen en opdrachten te maken. Opdrachten gedaan en schat gevonden? Dan maak je ook nog kans op een leuke prijs!

Lees meer

Lekker lang en meer lezen en lenen

Wist je dat? Van 10 juni tot en met 21 augustus kun je extra veel en extra lang lenen. Je leent 20 materialen tegelijk en leent ze 6 weken.

Gratis voor leden: de TijdschriftenBieb app

De zomervakantie staat voor de deur, een mooi moment om je favoriete tijdschriften erbij te pakken. Via de TijdschriftenBieb app lees tijdschriften op je telefoon of tablet. Van AutoWeek tot Flair en van Happinez to Vrij Nededralnd. De app is gratis voor leden.

Download de app

Lekker lezen in de zomer voor kinderen en jongeren

Bij Bibliotheek.nl vind je veel leuke zomertips voor 3 verschillende leeftijdscategorieen. 

> 0-6 jaar
> 6-12 jaar
> 12-18 jaar

Rondleidingen in de zomer

Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.

Kinderrondleidingen

Nieuw zijn de kinderrondleidingen (8+) op zondag. Volwassenen kunnen zelf een rondleiding volgen, struinen in de bieb of iets gebruiken bij Meneer Potter of stadscafé Noda.

Bekijk alle data en tijden

Zomeropeningstijden

Wat lezen voetballers deze zomer?

Een tijdje geleden opende FC Utrecht-speler Sander van de Streek, een voetballeeshoek in de Bibliotheek Neude. In de voetballeeshoek kun je chillen en lekker lezen, want verhalen en voetbal, dat gaat heel goed samen. Sander leest zelf ook graag, vooral spannende boeken. Ook van drie andere spelers kregen we boekentips om de zomer door te komen. Hieronder zie je wat zij tippen. 

Met de voetballeeshoek steunt FC Utrecht de bibliotheekcampagne Wie dit leest… kan ook een boek lezen, om de leesvaardigheid en het leesplezier van Utrechtse kinderen te vergroten.

Lees meer over de voetballeeshoek

Deze boeken leest Sander van de Streek zelf graag:

Tips van Mark van der Maarel

  • Yuval Noah Harari Sapiens

    Geschiedenis van de evolutionaire ontwikkeling van de mensheid vanaf de homo sapiens tot in de 21ste eeuw.

    Gedrukt boek

  • Terry Hayes Ik ben Pelgrim

    Een Amerikaanse ex-spion krijgt opdracht op zoek te gaan naar de man die zich op Saudi-Arabië wil wreken door hun bevriende natie, de Verenigde Staten, te vernietigen met een chemisch wapen.

    Gedrukt boek

Tips van Mimoun Mahi

Tips van Mike van der Hoorn (met Snelle Jelle voor de jeugd)

Boekentips

Volwassenen (fictie)

Jeugd

Koken, reizen en tuinieren

Bibliotheek Utrecht kwam naar je toe deze zomer

De bieb kwam van 10 t/m 24 juli naar je toe met de mooiste Utrechtse verhalen. Onze biebfiets toerde rond, streek neer en pakte uit. Centraal stond het kinderboek De spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen dat speciaal voor Utrecht 900 is samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Hierin staan 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers over 20 bijzondere plekken in onze stad. De biebfiets toerde langs al deze plekken, waar voorlezers van de bieb of de schrijvers zelf hun korte verhaal voorlazen. 

De bieb is buiten, een stad vol verhalen is een samenwerking tussen Kiwanis Club Utrecht en Bibliotheek Utrecht.

Foto's: Jelmer de Haas