De Avond van het Spannende Boek

Do 9 juni | Reserveer nu je kaartje

Thrillerfans en schrijvers komen samen in Bibliotheek Neude tijdens de Avond van het Spannende Boek. Een avond vol interviews, films, een thrillerquiz en tevens de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen, waaronder de NBD Biblion Gouden Strop.

Programma

Ontdek alle motieven van bekende Nederlandse thrillerschrijvers als Thomas Olde Heuvelt, Marion Pauw, Marion van de Coolwijk en Loes den Hollander tijdens interviews en voorleessessies. Of schuif aan bij Charles den Tex, Peter Römer en Willem Asman. En maak kennis met interessante nieuwkomers zoals Dana Smit afkomstig van de Londense recherche.

Het filmprogramma – verwacht horror, thriller en drama – wordt samengesteld door Filmmagazine Schokkend Nieuws.

Ga de uitdaging aan en speur mee in echte cold cases, in samenwerking met onderzoeksbureau Dupin, leer crimineel Utrecht kennen, en test je kennis in een thrillerquiz. Het Moordwijven-collectief, thrillerauteurs Anya Niewierra, Ingrid Oonincx, Marlen Visser, Liesbeth van Kempen en Isa Maron, zorgen voor de thrillerquiz. Uiteraard zijn er boeken en laat je je favoriete titels signeren.

Voor alle bezoekers is er bij vertrek een goodiebag (t.w.v. €15) beschikbaar.

Blokkenschema en tickets

Bekijk hier het programma van de avond! Bij de prijsuitreikingen in het Theater is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, het is mogelijk de uitreiking via een livestream vanuit de Grote hal te volgen of schuif aan bij een van de andere programma’s. Wijzigingen voorbehouden.

Do 9 juni | €7,50 lid/ €15 niet-lid/ €7,50 deelnemer Zilveren Strop

Van boven naar beneden: Thomas Olde Heuvelt, Willem Asman (foto Martijn van de Griendt)

Gasten:

Spannende Nederlandse titels

De Thrillerprijzen

NBD Biblion Gouden Strop

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 voor de winnaar is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Een vakjury bepaalt de winnaar. Diezelfde vakjury bepaalt de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt €1.000.

De Hebban Thrillerprijs

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020 en is naast de Hebban Debuutprijs de tweede lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban.nl. Honderd lezers bepalen de shortlist, een professionele jury bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500.

De Zilveren Strop

De Zilveren Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is een samenwerking van Hebban en de Stichting Gouden Strop. De winnaar ontvangt € 500 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book en luisterboek dat gratis gedownload kan worden.

Shortlist Gouden strop 2022

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Uit een totaal aantal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, koos de jury de onderstaande titels:

• Gerrit Barendrecht met De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff) "Zeer geslaagde mix van avontuur en geschiedenis."
  • Bas Haan met Lenoir (Ambo Anthos) "Een rauw en inktzwart verhaal."
  • Thomas Olde Heuvelt met Orakel (Boekerij) "Gruwelijk, meeslepend en origineel."
  • Marion Pauw met Vogeleiland (The House of Books) "Je leest deze thriller in één ruk uit."
De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestaat uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude. De winnaar ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De overige genomineerden op de shortlist ontvangen een cheque ter waarde van € 500.

Leen de boeken bij de bieb:

Hebban Thrillerprijs shortlist

Drie van de genomineerden wonnen eerder belangrijke thrillerprijzen: Anya Niewierra won twee jaar geleden de eerste editie van de Hebban Thrillerprijs, Marion Pauw en Dominique Biebau namen elk al eens een Gouden Strop in ontvangst. Bas Haan is de enige debuterende thrillerschrijver op de shortlist.

Bibliotheek Utrecht, lezerscommunity Hebban.nl en de Stichting Gouden Strop bundelden vorig jaar al  hun krachten voor een jaarlijks thrillerevenement.

Michael Berg (thrillerauteur en bestuurslid Stichting Gouden
Strop): ‘We hebben de handen ineengeslagen om een oude traditie in ere te herstellen: een avond waarop de Nederlandse thriller wordt gevierd. Een feest voor lezers, thrillerauteurs, uitgevers, bloggers en pers.’

Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht): ‘Het is een eer om de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude te mogen hosten. Thrillers zijn het meest uitgeleende genre en in de top 10 zijn er 9 geschreven door Nederlandse schrijvers. Vorig jaar was het evenement door corona helaas alleen digitaal te volgen, maar dit jaar maken we er een spetterend publieksevenement van.’

Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban.nl): 'Hebban is met meer dan 240 duizend leden de grootste lezerscommunity van Nederland.  De Avond van het Spannende Boek is niet alleen