Carlita van Rossum over haar boek Waterdragers

Een paar weken terug kwam in het nieuws dat uitgeverijen overspoeld worden met in coronatijd geschreven manuscripten. Blijf gerust allemaal schrijven, was de boodschap, maar vooral voor jezelf. Maar een klein deel van de nieuwe schrijvers lukt het om ook daadwerkelijk een boek ook uit te geven. Een van hen is de Utrechtse Carlita van Rossum. Zij schreef 'Waterdragers'. Robert Jan Booij interviewde haar erover voor Radio M in Bibliotheek Oog in Al en ook wij spraken met haar.

Carlita leest en schrijft al haar hele leven. Een paar jaar geleden presenteerde zij al een gedichtenbundel in de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht. "Dat was de mooiste dag van mijn leven tot nu toe", zegt ze hierover. Een van haar zoons spoorde haar daarna aan, om werk te maken van haar verhalen en een echte roman te schrijven. In coronatijd is ze ervoor gaan zitten. Het werd het boek, Waterdragers. Het thema van het boek is niet in een woord te vangen. Het gaat over familie, vriendschap en liefde, over afkomst en huiselijk geweld. Het is romantisch maar er zitten ook thrillertrekjes in en wat magische elementen. En het eindigt met een cliffhanger, want het verhaal dat Carlita wilde vertellen was te lang voor één boek. Het tweede deel, Dromenjagers, is ook net af. 
 
Carlita is bewust op zoek gegaan naar een kleine uitgeverij voor haar boek. Ze vond een ideale partner in uitgeverij Keytree, met wie het fijn samenwerken was. In februari brachten zij haar boek uit. Nu staat het in de kast in bibliotheek Neude en Vleuterweide en in 120 andere bibliotheken in Nederland.
 
Carlita schrijft vooral thuis in Oog in Al, in een luie stoel, uitkijkend over het kanaal. Inspiratie deed ze op tijdens lange wandelingen en fietstochten. Nu het weer kan, is ze van plan om ook af en toe in Bibliotheek Oog in Al te gaan zitten om daar te schrijven. "Boeken, lezen, bibliotheken, ik vind het geweldig. Iedereen moet boeken kunnen lezen, dat is echt een noodzaak. Je kunt ervan leren, je komt in een andere wereld terecht, je wordt er blij van', zegt Carlita. "Als klein meisje verslond ik elke week vier boeken in de bieb. Ik kon niet wachten tot ik aan alle 'grotemensenboeken' kon beginnen. En nu liggen mijn eigen boeken in de boekhandel en in de bibliotheek. Ik vind het geweldig!"
 
Je kunt de interviews met Carlita thuis en in Bibliotheek Oog in Al hier terugluisteren ​van 13.28 - 19.30 en van 18.45 - 44.07.