Hafid Bouazza overleden

Schrijver Hafid Bouazza is op 51-jarige leeftijd overleden. Bouazza debuteerde in 1996 met de verhalenbundel 'De Voeten van Abdullah' en won gedurende zijn carrière verschillende prijzen, onder andere voor zijn meest bekende boek Paravion uit 2003. Bouazza werd geboren in Marokko en kwam toen hij zeven jaar oud was naar Nederland. (bron: NOS). Lees meer over het werk en leven van Hafid Bouazza en ontdek onze collectie.

(Foto: ANP | Henriette Guest Fotografie)

Hafid Bouazza maakte zijn debuut in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah. Daar kreeg hij de E. du Perronprijs voor. Zijn laatste roman Meriswin werd gepubliceerd in 2014. Volgens Querido was Bouazza op dit moment nog bezig met een roman. Naast romans en verhalen vertaalde Bouazza ook Arabische, Frans en Engelse poëzie en schreef hij toneelstukken.

Zijn bekendste boek Paravion gaat over drie generaties die wonen in een dorp in Marokko. Dorpsgenoten die geëmigreerd zijn naar Amsterdam sturen pakketten terug naar het Marokkaanse dorp. Paravion werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in 2004 en won de Gouden Uil, een Belgische literatuurprijs. In zijn werk, in essays en in opiniestukken toonde Bouazza zich regelmatig zeer kritisch op de islam.Bouazza was ook open over zijn drank- en drugsgebruik. Hij kampte jarenlang met verslavingen. (Bron: NOS)


Beer in Bontjas

Als ik de meeste critici mag geloven, dan ben ik een Marokkaanse schrijver.
Maar ik geloof de meeste critici niet.
Volgens andere, welwillende mensen ben ik een Marokkaans-Nederlandse schrijver.
Deze aanduiding klinkt echter ongemakkelijk.
Zij loopt tegelijkertijd op muil en klomp - en dat loopt verdomd moeilijk.
Dan heb je nog de voorzichtige mensen met een hang naar volledigheid (die zijn in de minderheid),
voor wie ik de titel N.S.M.A.N.N. (Nederlandse schrijver van Marokkaanse Afkomst met Nederlandse Nationaliteit) heb verzonnen.
Dit is, maatschappelijk gezien, de enige juiste aanduiding, maar je maakt er geen vrienden mee.
Het klinkt als een zeldzame ziekte.
Het N.S.M.A.N.N.-syndroom.
Je komt er de kroeg niet mee in.

(Hafid Bouazza, Een beer in bontjas, blz. 9/10)

Portret van Hafid Bouazza

In 2008 portretteert de VPRO Hafid Bouazza als onderdeel van hun serie Op Het Nachtkastje, waarin de kijker kennis kan maken met de schrijver en zijn of haar werk. Een specifieke scène die bij de geportretteerde past, geeft een nieuwe en interessante kijk op wie hij of zij is. Bouazza spreekt over de passie en het enthousiasme, maar tevens over mogelijke frustraties en keerzijdes van het schrijverschap.


Ontdek het werk van Hafid Bouazza in de bibliotheek