De collectie van de bibliotheek: Manga

Manga is een populaire Japanse stripvorm en natuurlijk ook te vinden in de bibliotheek. De strips verschijnen meestal in serie en worden van achter naar voren gelezen. Ze zijn voornamelijk in zwart - wit getekend. Een interview met collectiespecialist Marc Conraads over de mangacollectie van de bieb.

Wat is manga?

Manga is een Japanse stripvorm. De strips verschijnen meestal in serie en worden van achter naar voren gelezen. Ze zijn voornamelijk in zwart - wit getekend.

Hoe is onze nieuwe mangacollectie tot stand gekomen?

Vroeger had de bibliotheek een kleine mangacollectie in het Nederlands. Manga is momenteel zeer populair onder jongeren, mijn zoon Luc leest het zelf ook. Daarom dacht ik dat een mangacollectie een mooie uitbreiding kon zijn. Tegenwoordig bestaat Nederlandstalige manga niet meer, dus wij zijn gegaan voor de Engelstalige. Met een lijstje van Luc op zak ben ik op zoek gegaan naar een geschikte leverancier.

Hoe groot was de collectie en hoeveel titels heb je (bij)gekocht?

We hadden ongeveer 20 oude Nederlandstalige manga over. Daar zijn nu 111 Engelse mangastrips bijgekomen en de volgende lading komt er al weer aan. We willen een collectie van ongeveer 250 banden opbouwen.

Om wat voor boeken gaat het? Kun je een paar voorbeelden noemen?

De boeken verschijnen in series. We hebben onder andere ‘Death note’, ‘My hero academia’, ‘Vampire knight’ en ‘Fullmetal alchemist’. Er zijn series speciaal voor jongens en voor meisjes. LHBTQ-verhalen zijn momenteel ook populair. Enkele series zijn compleet, de meeste series nog niet. Sommige series beslaan zelfs 50 delen of meer.

Waar heb je de boeken gekocht?

Bij ‘Whoops’, een stripzaak op de Springweg, gespecialiseerd in manga. De eigenaar is een kenner en zoekt voor ons de series uit. Een moeizaam proces momenteel vanwege de papierschaarste in Japan. We willen toch eerst de eerste delen van een serie en daar is moeilijk aan te komen in deze coronatijd.

Met wie heb je hiervoor samengewerkt?

Met Richard, de eigenaar van Whoops en natuurlijk met onze collega's van afdeling Media en Catalogus, die alle boekjes keurig hebben gecatalogiseerd en ingewerkt.

Er komt ook een pop-up collectie van MangaKissa. Wat is dat?

Mangakissa is een zelfstandige mangabibliotheek in de Pauwstraat, met duizenden manga in hun collectie. Tijdens de Manga en Japanse cultuurweek van 19 tot en met 26 februari hebben, naast onze eigen nieuwe collectie, een zichtcollectie van Mangakissa in de Grote hal in de Neude. Zij exposeren vaker hun collectie bij evenementen en hebben daar dan ook hun eigen boekenkasten voor.

De nieuwe collectie wordt gepresenteerd in de Grote hal van bieb Neude tijdens de Manga en Japanse cultuurweek van 19 t/m 26 februari. Er is de hele week ook programma met workshops origami, kalligrafie en haiku, een film en een lezing door de conservator van het Kyoto International Manga Museum.

Collectietips